Съчетаваме СПА, културен и винен туризъм

47 000 чужденци дошли у нас за година, за да се лекуват

Ставаме здравен център на континента

Балнео и СПА дестинации на територията на страната разработва Министерството на туризма, а над 30 общини са проявили интерес към инициативата. Те ще се съчетават и развиват заедно с 8 културно-исторически и 12 винено-кулинарни дестинации. Това обяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева при откриването на първата конференция “Медицински и здравен туризъм в България – състояние и възможности за развитие”.

Според Георгиева с огромния си природен ресурс България дава сериозна заявка да се превърне в един от центровете на здравето в Европа по най-високите стандарти.

Нашето внимание е насочено основно към потребители от Балканите, Източна и Западна Европа, но и към клиенти от далечни перспективни пазари, които привличаме с много доброто съотношение качество - цена на услугите, обяви тя и уточни, че здравният туризъм е между приоритетните и ще бъде разработена стратегия за неговото развитие.

С цел лечение от януари до септември в България през 2017 г. са били над 26 000 чужденци, а за цялата 2016-а посещенията са над 47 000.

Прогнозата е, че броят на гостите за здравен туризъм от чужбина ще нараства предвид застаряването на населението в Европа.

България е втора в Европа след Исландия по отношение на съществуващи ресурси на минерална вода, съобщи Лилия Арсова - директор на дирекция “Туристическа политика” към министерството. В страната има 435 сондажа и каптирани естествени извори, 19 балнео-курорта от национално значение и 35 - от местно, 34 климатични морски курорти, с което има отлични възможности за развитие на спа, уелнес и балнео-туризъм.

Долината на розата е водещ район в сектора.

Работим за активното присъствие на българските здравни курорти на изложения и в специализираните каталози на чуждите туроператори, поясни зам.-министър Ирена Георгиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика