Съюзът на запасното войнство в Пловдив официално подкрепи проф. Иво Христов

Съюзът на запасното войнство в Пловдив официално подкрепи проф. Иво Христов, стана ясно на предизборна среща с водача на пловдивската листата на „БСП за България” от гражданската квота.

„Преди няколко месеца застанахме зад ген. Радев и част от нас станахме учредители на Инициативен комитет в подкрепа на кандидатурата му за президент. Победата на президентските избори ни върна надеждите за промяна, която вече се усеща. Сега един достоен мъж ни представлява пред света. Днес нашите надежди се фокусират в името – проф. Иво Христов”. Това каза полк. о. р. Божидар Манев, председател на СОСРЗ в Пловдив, откривайки срещата. От името на структурата в града на тепетата бившият офицер декларира пълна подкрепа за професора от Пловдивския университет с думите: „Познаваме го като изключителен ерудит, с честни и задълбочени анализи, с обективна преценка за реалността и с кураж да отстоява истината”. Полк. Манев гарантира на бъдещия парламентарист, че може да разчита на експертизата на запасното войнство по темите национална сигурност и отбрана.

Проф. Христов ще се възползва, стана ясно от думите му на срещата, а основата на бъдещия диалог беше положена с тревожните констатации за състоянието, в което се намираме. „Трябва да настояваме за нов тип европейска интеграция. Пред очите ни се срутиха опорните точки за ЕС и НАТО”, посочи проф. Христов. Той очерта картината на Балканите и Европа, където очевидно геометрията се сменя, спря се и върху експанзията на Турция в икономически, политически и демографски аспект. Дали НАТО ще продължи да бъде военен съюз, зависи именно от Анкара, която е заявила, че ще купува руско оръжие.

„Европейска армия няма да има, докато Европа не бъде самостоятелен субект на сила”, убеден е бъдещият депутат с № 10. По думите му военната функция на Стария континент се изпълнява от САЩ, които постепенно се отдръпват поради вътрешни проблеми. Той смята, че предстоящите избори в Холандия, Италия и Германия ще ударят българското статукво. „В огромна степен на вероятност България може да остане насаме със собствените си външни и вътрешни проблеми”, прогнозира социалният учен. Затова, според него, тези избори са съдбовни, те трябва да спрат падането ни надолу.

„Първата стъпка е да се изясни реалната картина, а тя е, че България е деградирала”, заяви той и даде примери: функционална неграмотност от 40 %, ширеща се битова престъпност, негативна селекция в службите за сигурност, огромна чиновническа армия, корумпирана политическа каста и икономически активно население извън системата за трудова заетост. Проф. Христов подчерта, че 26 март е последен шанс за България да бъде спасена. По думите му огромни очаквания тегнат върху БСП. Той бе категоричен, че тези, които ще се нагърбят да вадят народната кола, трябва да предефинират националните интереси в рамките на ЕС. Според него, трябва да се търси сближаване със страните на Вишеградската четворка и да се отстояват тези позиции по отношение на бежанци и сигурност. „Затова ни трябват хора с гръбнак, а не послушковци” – изтъкна водачът на листата с №10.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле