Джонсън ще спази закона, но въпреки това ще изкара Великобритания от ЕС на 31 октомври

Повреда остави без ток милиони хора в Централна Америка

Путин предложи на Саудитска Арабия да си купи С-300 и С-400 за защита

Тръмп: САЩ искат да избегнат война с Иран

Променят движението в София заради празника на града

Според учени: Лятото на 2019 г. е най-горещото в северното полукълбо, откакто се правят измервания

Слънчево и топло ще е времето днес

София празнува със „140 удара в минута” Аудиовизуално шоу на площад “Княз Александър I” тази вечер

Общинският съветник и издател от Велико Търново Нейко Генчев: Шумът убива в огромни мащаби Според данни на СЗО 3500 смъртни случая годишно се дължат на прекомерен шум

Горящо ремарке на тир блокира движението на магистрала „Тракия“ (ВИДЕО)

Етичната комисия разглежда кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Почитаме Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

ЦИК и СЕМ подписват споразумение за местните избори

Катастрофа затруднява движението на пътя Плевен – Русе

На 17 септември 2019 да почерпят

Сянката на Христо Ковачки над токовия удар с цените* КЗК отказа да разследва свързвани с енергийния бос енергийни фирми след сигнал на работодателски организации

Христо Ковачки, Юлия Ненкова, Цветан Симеонов

Антимонополният орган кара бизнеса да му свърши работата, сигналът по казуса пратен и в Брюксел

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала на работодателските организации да започне разследване на производители и търговци на електроенергия, които са свързвани с бизнесмена Христо Ковачки и за които бизнесът твърди, че манипулират борсовия пазар на ток и се облагодетелстват от това.

Доводът на антимонополния орган е, че официално компаниите, срещу които е сигналът, не са на Ковачки, а на различни лица, стоящи зад сейшелски офшорки.

Поради тази причина не можело да се говори за злоупотреба с положение от тяхна страна, а и Комисията за енергийно и водно регулиране била компетентният орган, разследващ манипулации на пазара на електроенергия, се посочва в писмо на председателя на КЗК Юлия Ненкова до четирите работодателски организации.

Все пак сигналът на КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП бил присъединен към вече започнато от комисията производство след сигнали в края на миналата и началото на тази година за спекулативни цени на борсата за ток. Поради тази причина и от КЗК искат от работодателите да отговорят на редица въпроси със спецификата на този вид пазар, което възмущава организациите, че административният орган иска от тях да свършат работата му.

Сигналът на работодателите до КЗК за извършвани злоупотреби от топлофикационните дружества, въглищни мощности и търговец на ток от групата около енергийния бос Христо Ковачки на борсата за електроенергия с искане тяхната дейност за бъде проверена, бе подаден в средата на юли.

Бизнесът посочва като замесени в злоупотребите топлофикациите в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Враца, Сливен и Габрово, въглищните централи „Бобов дол“ и „Марица 3“, брикетната фабрика „Брикел“, както и търговеца за ток „Гранд Енерджи дистрибюшън“, представляващ на пазара и общинската „Топлофикация София“, която на свой ред е окупирана от кадри на фирми на Ковачки.

В началото на август Ненкова е уведомила организациите, че няма основания за образуване на такава проверка, защото тези дружества имат собственици, различни от Ковачки.

В писмото се цитират подадени в КЗК през 2014 г.,уведомления от дружества, регистрирани в Лондон, Никозия и Ларнака и с крайни собственици сейшелски фирми, че искат да придобият посочените фирми в сигнала на бизнеса, с изключение на ТЕЦ „Марица 3“. От КЗК били проверили, че купувач по всяка една от нотифицираните сделки е новорегистрирано дружество с цел придобиване на съответните топлофикационни предприятия.

Комисията посочва, че собственик на „Топлофикация Бургас“ е лондонското „Бовард Лимитид“, а на парното в Перник – също лондонското „Бингам Мениджмънт Лтд“. „Брикел“ е притежание на „Бакар Лимитид“, Лондон (Bakkar Limited); плевенската и русенската топлофикация са на лондонското „Каталанд Лтд“.

Парното във Враца е на кипърската „Олемира Бизнес Лтд“, а това във Велико Търново – на кипърската „Асторида Трейдинг Лимитид“. Лондонското „Стокет Лимитид“ е придобило „Консорциум Енергия МК“ и дъщерното му дружество ТЕЦ „Бобов дол“, а кипърската „Нерпана Лтд.“ – парното в Сливен. Също кипърската „Дарклет Лимитид“ се води собственик на „Toплoфикaция Габрово“.

„Предвид обстоятелството, че крайни собственици на капитала на топлофикационните дружества са различни чуждестранни физически лица, не може да се твърди, че между тях е налице свързаност и/или отношения на контрол по смисъла на Закона за зщита на конкуренцията“, пише в писмото на Юлия Ненкова.

В него се посочва, че по данни от Търговския регистър, към 4 юни 2018 г. в ТЕЦ „Марица 3“ Христо Ковачки, като едноличен собственик на „Ел-Ем Импекс“ ЕООД има едва 2 процента. 49 на сто са на „Топгруп“ ЕООД, притежавана от британската „Хедърдел Лтд“, 46 процента притежава „Драфт“ ЕООД на лихтенщайнската „Драфт Актенгезелшафт“, ПИБ също има 2 процента, а физически лица имат 927 акции.

Едноличен собственик на капитала на търговеца на ток „Гранд Енерджи Дистрибюшън“ ЕООД пък е Надежда Арсова, посочват от КЗК. Арсова обаче в миналото е участвала в доста фирми с участието на Ковачки и се смята за подставеното му лице. Така с аргумента, че дружествата не са на Ковачки и имат различни собственици, КЗК отказва отделно производство и пришива сигнала на бизнеса към производството си, от които очаква да изясни причините за високите цени на тока на свободния пазар. „В случай, че констатира някои възможни проблеми в организацията на борсовия пазар в страната, комисията ще адресира подходящи препоръки до компетентните органи“, посочва председателят на регулатора.

От Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) обаче смятат, че отговорът на КЗК до тях е бюрократичен и в него „личи ясна тенденция за игнориране на проблемите в енергетиката, като не се изисква информация по въпроси, които комисията би следвало сама да събере и установи чрез изискания до компетентните държавни институции или като извърши правни проучвания и анализи“.

„Недопустимо е да бъдем принуждавани да отговаряме на въпросници от по единадесет точки и да се очаква от нас в течение на 20 дни да свършим работата на Комисията по енергетика при Народното събрание, Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), Прокуратурата на РБ, Комисията за защита на конкуренцията (т.е. Вашата работа), Комисията за финансов надзор (КФН), ДАНС, а може би и на още някой друг“, посочват от асоциацията в писмото отговор на това на КЗК, изпратено до медиите в понеделник.

„Ние не знаем мотивите на КЗК да игнорира огромния проблем, надвиснал над пазара на електроенергия. Не знаем, дали някой в КЗК е размишлявал над въпроса какви щети нанася чудовищният спекулативен ръст на цените на българската индустрия“, пише още в него. Според работодателите „е абсурдно, че всички в България отлично разпознават приложената елементарна схема с подставени лица, зад които според редица публикации в медиите стои преимуществено г-н Христо Ковачки“, а „единствено КЗК не е в състояние да го направи“.

„Уведомявате ни, че още преди пет години не сте успели да разпознаете свързаността между отделните подставени лица. В случай че тогава това не е било възможно, сега имате възможността след приемането на Закона за мерките срещу изпирането на пари и други европейски актове да поправите тази грешка и да откриете очевидното. Ако продължавате да държите тезата, че това не са свързани лица, настояваме да си свършите работата и да ги разследвате за дейността им като картел“, заявяват от АОРБ.

По тяхно мнение „реакцията на КЗК на нашия сигнал за ставащото на пазара на електроенергия може да се квалифицира по два начина: Единият е пълна незаинтересуваност, безхаберие, нежелание за намеса и „главоболене“ с тази материя. Вторият е съучастие в мащабното престъпление, което се извършва на пазара на електроенергия, при това в режим на продължаващо престъпление от 2014 година насам“. АОРБ припомня, че е изпратила аналогичен сигнал до Европейската комисия и изразява увереност, „че там ни разбират по-добре“.

Организацията посочва още, че писмото на Ненкова по казуса ще бъде изпратено като допълнителен материал към сигнала им до ЕК, за да „покаже нагледно резултата от работата на КЗК, чието задължение е да защитава конкуренцията на пазара на електроенергия“.

* Статията препечатваме от “Медиапул” със съгласието на агенцията.

Заглавието е на “Труд”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.