С благотворителна кампания студенти от Велико Търново спасяват живот

С мащабна благотворителна кампания студенти от Велико Търново набират средства за спасяването на човешки живот. Акцията „Презареди“ стартира в началото на април и е в подкрепа на Александър Гайдев от Велинград, който страда от паркинсонов синдром. Серия от събития в сферата на културата и изкуството са организирани от младите хора – концерти, изложби, базари, литературни четения и пр.

Част от проявите бе благотворителна изложба, подредена в конферентната зала на хотел „Премиер“ и открита снощи. Сред гостите, уважили събитието, бе заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев. Експозицията включва творби на редица автори както от Старата столица, така и от страната. Повече информация за следващите представяния на изложбата може да бъде намерена на фейсбук страницата „Презареди – Акция в подкрепа на Александър Гайдев“.

Община Велико Търново и Регионалният исторически музей също подкрепят каузата. Дарителници са поставени на входовете на крепостта Царевец, Мултимедийния посетителски център и църквата „Рождество Христово“ в с. Арбанаси, които сред най-посещаваните културни паметници и забележителности в цяла България. Акцията бе подкрепена също от Клуб 7 и Емил Йорданов – DJ EMO. Дарителници са поставени и в редица заведения, клубове и търговски обекти.

Инициаторите на благотворителната кампания разказаха историята на Александър Гайдев. Заболяването му е установено преди шест години, но усложненията настъпват преди година и половина. Тогава над сърцето му е имплантирана специална батерия, което се свързва с гръбначния мозък чрез електроди и им подава импулси. Обикновено хората, диагностицирани с това заболяване, се нуждаят от около 1,5 V напрежение за потискането на тремора. Системата на Александър обаче изисква два пъти по-голямо от обичайното напрежение. Това води до по-бързо изтощаване на батерията и ако при останалите случаи тя издържа до пет години, то на неговата е с капацитет за година и половина.

Операцията и подмяната на устройството трябва да бъдат извършени до края на април. Разходите не се поемат от Националната здравно-осигурителна каса. Затова десетки млади хора от Велико Търново стартираха кампания, чиято цел е да направи всичко възможно Александър да живее. Идеята е прегърната и от доброволци от София и Велинград. Акцията продължава до края на месеца, като целта й е набирането на сумата от 54 000 лева. Със средствата ще бъде закупена специална батерия, която издържа до девет години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България