С бързи реформи стабилизират шуменската болница

Дълговете станаха 3 млн.лв., махат отделение и 27 щата

Новият директор на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов месец след встъпването си в длъжност реализира реформи за стабилизиране на здравното заведение, което е натрупало 3 млн.лв. дългове. Половината от тях са просрочени задължения и затова са нужни мерки по спешност.

От началото на юли има ново щатно разписание с 27 бройки по-малко, най-вече администрация. Реално съкратени са само двама души. Под шапката на МБАЛ-Шумен е и болницата в съседния град Нови пазар и там ще бъде закрито детско отделение. Трусове не се очакват, защото то реално функционира само зимата, когато заболеваемостта е по-висока. Малките пациенти ще се поемат от детското отделение в Шумен и ще се гарантира транспортирането на спешни случаи.

Ръководството на здравното заведение ще предложи на община Шумен и друг подход за нейната ежегодна финансова подкрепа в размер на 100 000 лв. Вместо да се закупи медицинска техника, каквито бяха плановете, с половината от сумата да се покрие борча на болницата за данък сгради и такса смет. С другата половина и още малко свои средства МБАЛ-Шумен възнамерява да закупи апаратура за обезвреждане на болнични отпадъци. Сега дейността се върши от външна фирма и излиза скъпо. Ако се стигне до този вариант, шуменското здравно заведение ще решава не само проблема със своите отпадъци, а ще приема за обезвреждане и от онкодиспансера примерно, а така ще реализира приходи.

Голям проблем е липсата на лекари-специалисти и напускането на кадри, заради неатрактивното заплащане и голямата натовареност в болничната помощ. "Всеки млад лекар, който желае да специализира, ще бъде добре дошъл и нает в нашата болница", казва д-р Костов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България