С Велскоп диагностика в Пловдив откриват рак на устната кухина още в ранен стадий

Месец на денталното и оралното здраве обявиха в клиника "Медикус Алфа" в Пловдив от 15 март до 12 април. В продължение на 4 седмици всяка сряда ще се преглеждат безплатно пациенти, които имат недиагностицирани оплаквания или съмнения за заболявания на устната кухина. В прегледа е включена Велскоп (флуоресцентна) диагностика - съвременен метод за ранно откриване на злокачествени изменения в устата, който у нас се прилага единствено в клиника "Медикус Алфа".

Методът е неинвазивен, напълно безболезнен и е носител на наградата за иновации на Световната здравна организация и се извършва с апарат, излъчващ светлина със специфична дължина на вълната. Тя стимулира естествената флуоресценция на тъканите в устата, която е различна при здрава и увредена тъкан. Това спомага за откриването различни устни лигавични нарушения.

Сред най-важните й функции е възможността ракът на устната кухина, който е шестият най-често срещан вид, да се открие в съвсем начален стадий, преди да има клинична изява. Пациентите ще получат също подробна консултация относно зъбния си статус и възможностите за лечение, а за прегледите не е нужно направление.

Резултатите от двугодишната програма на клиника "Медикус Алфа" за профилактика на рака на устата сочат, че при 10% от прегледаните 582 души са установени предракови заболявания, а лечението им реално е предотвратило развитието на рак. Прегледите се извършват по протокол, изработен от специалистите на клиниката, включващ подробна анамнеза, прецизен екстра- и интраорален преглед и апаратно изследване с Велскоп - флуоресцентна диагностика. След анализ се преценява нуждата от допълнителни изследвания и биопсия. Резултатите от досегашната кампания показват възпалителни процеси в 2/3 от случаите. Най-голям е процентът на глоситите (възпаление на езика). Открити са 42 случая на лихен планус, 4 от които в ерозивна форма.

На 14 от пациентите е направена лазерна аблация. 15 са случаите с доказана левкоплакия. От тях 10 са отстранени оперативно. Лихен планус и левкоплакията са предтуморни заболявания и ранното им откриване и адекватно повлияване реално предотвратява развитие на рак. Установени са и 5 случая с карцином на езика в напреднал стадий. Рисковите фактори за това заболяване са тютюнопушене и употреба на тютюневи изделия, честата или прекомерна употреба на алкохол, злоупотреба с марихуана, кокаин, метамфетамини, пиърсинг, компрометирана имунна система и минала анамнеза за рак на други части на тялото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве