С венци и военни почести Сливен отбеляза 179 години от рождението на Хаджи Димитър

"Хаджи Димитър си отива от този свят твърде млад, едва на 28 години. Но неговото дело оставя дълбока диря и в историята на нашата родина, и в паметта на всички българи. За неговата светла личност Христо Ботев пише едни от най-красивите си стихове. Докато има България, ще го има и споменът за великия войвода, ще я има и признателността на поколенията към делото и саможертвата му", заяви кметът на Сливен Стефан Радев по време на официалната церемония за 179-годишнината от рождението на Хаджията.

По традиция ритуалът с овоенни почести и полагане на венци и цветя се проведе пред паметника на воеводата на централния площад, който носи неговото име.

Венци и цветя бяха поднесени от кмета Стефан Радев, областния управител Чавдар Божурски, председателя на общинския съвет Димитър Митев, командира на Центъра за подготовка на специалисти полк.Любомир Вачев, съветници, представители на граждански и патриотични организации, на културни институции. Честването бе организирано от общината и военно формирование 22 220.

10 май е обявен за Ден на Хаджи Димитър с решение на общинския съвет от 1995 година

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони