С военен ритуал и заупокойна молитва почетоха загиналите край Варна

Вицепремиер на РБ и зам.-външен министър на Унгария бяха сред гостите

С военен ритуал и заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей, отбеляза 575-тата годишнина от Битката на народите край Варна.

Вицепремиерът Марияна Николова посочи, че сражението от 10 ноември 1444 г. обединява християнските народи и е пример за това как трябва да бъдем единни. Партньорството между държавите е начин за постигане на мира, подчерта Миклош Шолтес, държавен секретар за връзките с църквата и етническите общности в кабинета на министър-председателя на Република Унгария.

Зам.-министърът на външните работи на Унгария Петер Старай припомни, че през 2020 г. двете страни ще празнуват 100 години от началото на дипломатически българо-унгарски взаимоотношения.

Сред гостите бяха Ярослав Годун, директор на Полския институт в България и областният управител на Варна Стоян Пасев, а родители и деца напълниха Парк-музея. „Битката на народите не се измерва с броя на загиналите в нея, но днес сме тук да им отдадем почит“, каза в приветствието си доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей.

Честванията за годишнината от Битката при Варна продължават с двудневна международна конференция „Походите на Владислав Варненчик (1443 – 1444)“, в която учени от четири страни ще представят най-новите изследвания и открития по темата. Специално за малчуганите се организира „Работилница за славни рицари”, за да рисуват и оцветяват елементи от рицарско въоръжение. За пръв път във Варна бяха показани средновековни оръжия от самата битка, които са от фонда на Националния военноисторически музей.

Коментари

Задължително поле