С военен ритуал и заупокойна молитва почетоха загиналите край Варна

Вицепремиер на РБ и зам.-външен министър на Унгария бяха сред гостите

С военен ритуал и заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей, отбеляза 575-тата годишнина от Битката на народите край Варна.

Вицепремиерът Марияна Николова посочи, че сражението от 10 ноември 1444 г. обединява християнските народи и е пример за това как трябва да бъдем единни. Партньорството между държавите е начин за постигане на мира, подчерта Миклош Шолтес, държавен секретар за връзките с църквата и етническите общности в кабинета на министър-председателя на Република Унгария.

Зам.-министърът на външните работи на Унгария Петер Старай припомни, че през 2020 г. двете страни ще празнуват 100 години от началото на дипломатически българо-унгарски взаимоотношения.

Сред гостите бяха Ярослав Годун, директор на Полския институт в България и областният управител на Варна Стоян Пасев, а родители и деца напълниха Парк-музея. „Битката на народите не се измерва с броя на загиналите в нея, но днес сме тук да им отдадем почит“, каза в приветствието си доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей.

Честванията за годишнината от Битката при Варна продължават с двудневна международна конференция „Походите на Владислав Варненчик (1443 – 1444)“, в която учени от четири страни ще представят най-новите изследвания и открития по темата. Специално за малчуганите се организира „Работилница за славни рицари”, за да рисуват и оцветяват елементи от рицарско въоръжение. За пръв път във Варна бяха показани средновековни оръжия от самата битка, които са от фонда на Националния военноисторически музей.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони