С военна техника разбиват леда във Варненска и Добричка област

Военна техника се бори срещу преспите във Варненска и Добричка област. Най-тежките места в района се чистят от верижни машини на Военноморските и Военновъздушните сили. Днес те отваряха отсечки, останали непроходими с дни, съобщава БТВ.

Военноморските сили разчистваха отсечки от пътната мрежа на север от Варна, както и участъци в община Долни Чифлик. Преспите на пътя Кичево-Аксаковска панорама бяха разбивани с машина БАТ-М, която военните използват за прокарване на пътища в гористи местности.

Пътят е непроходим от 6 януари, тъй като обикновен снегорин не може да се справи. 60-годишната съветска машина обаче мина с лекота. „Последните 5-6 дни е минала над 600 км. като след себе си оставя отворени пътища", посочва подп. Мирчо Добрев.

От началото на бедствието военните работят на терен по около 12-13 часа при най-висока температура от -8 градуса. До пълното изпълнение на задачата обаче има още работа. Техника от състава на Военновъздушните сили днес разчистваше пътища и вадеше автомобили в Шабла и Балчик.

Целият район в северозападната част на Варненска област остава затворен за движение, проходим е пътят Варна – Добрич, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничено е движението по пътя Провадия – Айтос за тежкотоварни автомобили над 12 тона. Работи се по почистване на пътя Провадия – Равна – Неново. Обработват се и участъците, водещи към селата Осеново и Климентово в Община Аксаково, но до момента няма осигурен достъп.

Засега е затворен целият район в Северозападната част на Варненска област, в който влизат селата – Ст. Караджа, Радан Войвода, Ген. Колево. Вече е отворен за движение главният път Варна – Добрич. Проходим е пътят до Добротич, като продължава работата по отпушване на участъка към Доброплодно, от страната на Ветрино. АМ „Хемус“ е отворена за движение. Пътят Варна – Бургас е почистен. Няма населени места без водоснабдяване и електрозахранване, няма и данни за закъсали хора с автомобилите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони