С военни почести посрещнаха двамата гръцки военни

Около 03.00 ч стъпиха на гръцка земя двамата военни, Ангелос Митреодис и Димитрис Кукладзис след прекарани 5,5 месеца в турските затвори в Одрин, където се намираха от началото на м. март.thessaloniki

На летището бяха посрещнати от министъра на националната отбрана Панос Каменнос, заместник-министъра на външните работи Янис Аманатидис и техните родители.

Когато двамата войници слязоха от самолета бяха отдадени военни почести, след което заминаха за 424 военна болница за необходимите медицински прегледи, както е предвидено в тези случаи.

Министър Каменнос отиде в църквата "Св.Константин и Елена", за да запали свещ, както каза той, и да благодари за освобождаването на двамата гръцки военни на празника на Богородица.

Родителите на военните във вторник сутринта посетиха манастира "Панагия Сюмела"във Вермео, за да запалят свещ и да се помолят за освобождаването на децата си. После, вместо да отпътуват за Орестиада, както бе предвидено, заминаха за Солун, където ги свари щастливата новина за освобождаването на децата им.

В изявленито си при посрещане на двамата войници министърът на отбраната Панос Каменнос заяви: "Днес е много голям ден за нашата Родина, ден на Дева Мария, ден на остров Тинос и победата на гръцкия флот при нос Ели през 1940 г. Гръцкият народ приветства двамата гръцки военни, които в продължение на много месеца бяха затворници в турските затвори".

"Искам да изпратя послание за единство на гръцкия народ, който през този период на задържане на двамата гръцки войници показа единство и патриотизъм. От името на министър-председателя, правителството и гръцкия народ ги приветстваме в родината им", добави министърът.

Той изрази надежда, че "освобождаването им на този важен ден, означава още нов ден за гръцко-турските отношения. Можем да живеем заедно. Можем да живеем мирно в полза и на двата народа. Можем да живеем, като изградим бъдещето на двете страни, като зачитаме международното право и международните договори".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа