Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

„Тесла” избра Берлин за първия си завод в Европа Мъск обяви предстоящия строеж на “Гигафабрика 4”

Два случая на африканска чума по свинете в Разградско

Прокуратурата протестира оправдателната присъда спрямо стоматолога, обвинен за причиняване на смъртта на 14-годишно дете

Демет Йоздемир искала да стане адвокат

Правителството отпусна 24 млн. лв. за борба с бедствията

Михайлов титуляр срещу Парагвай

БЧК: Изгубената край Мальовица жена е починала от травмите си след падане

С грозде се отслабва В сочните зрънца е полезно всичко – от кожицата до семките

Още древногръцкият лечител Хипократ е определил гроздето като „цар на плодовете“ и е систематизирал лечебните му качества. В древния Рим прочутият с гастрономическия си усет и пищни пирове Лукул е започвал храненето си с грозде, пиел хубави вина и завършвал винаги с грозде като десерт. Затова и редица специалисти смятат Лукул за основоположник на ампелографията – науката, която изучава свойствата на чудесния плод.

Тези и други любопитни факти са изтъкнати на състоялия се край Атина международен симпозиум, посветен на ампелотерапията или гроздолечението. Форумът е свързан с традиционните „Празници на гроздето“, които започват в Гърция в началото на гроздобера.

По захарност гроздето е на второ място от всички плодове след банана. Не се препоръчва на диабетици, но пък е идеално за спортисти. В сочните зрънца е полезно всичко – от кожицата до семките. Ципата е богата на баластни вещества, които изхвърлят излишното от организма и стопяват мазнините. Затова гроздовата диета е подходяща за онези, които са решили да отслабнат по това време на годината.

Естествените оцветители в плода мерицитин и кверцитин пък са противоракови средства. Самата вътрешност е букет от витамини, минерали и органични киселини. Витамините А, С и Е осигуряват регенерирането на клетките. Действието им се подсилва и от високото съдържание на калий, магнезий, фосфор и фолиева киселина, нужни за образуването на нови клетки.

Лечебни свойства

Гроздовите семки прочистват червата, а козметичните препарати с екстракт от лозови листа пък помагат за намаляване на отоци по ръцете и краката. Според специалистите най-голямото преимущество на гроздето е, че с високото си съдържание на калий то е много полезно за сърцето и за диурезата. Чашка гроздов сок на ден намалява с 50 процента риска от сърдечни заболявания. Сокът стимулира и обмена на вода и соли в организма, като го изчиства от пикочната киселина, препятствайки образуването на камъни и пясък в пикочопроводните пътища.

Есенният плод се препоръчва при подагра, хронични гастрити, болести на
бъбреците и повишена секреторна функция, запек. При гастрит и язва е най-добре да се консумира под формата на сок или пък да се изплюват семките и люспата. Изключително добро действие има при заболяване на черния дроб, жлъчката и при храносмилателни смущения. Продължителната му консумация помага да се нормализира артериалното налягане, намалява нивото на холестерина в кръвта, повишава тонуса на сърдечня мускул и подобрява кръвообращението.

Не е десерт

Най-подходящи за консумация са сортовете с тънка люспа, които щадят стомаха – мускат, чауш, ризлинг, семельон и други. Оптималното количество е около 1 кг плод или 0,5 л сок на ден.
Американски диетолози препоръчват гроздето, както и другите плодове, да се ядат преди или заедно с основното ястие, или след дълга пауза. Защото, ако го консумирате веднага след ядене, има опасност то дълго да престои в стомаха и да започне вредна ферментация. Освен това при съчетаването на продуктите съдържащият се в гроздето витамин С подпомага усвояването на различни минерални вещества и най-вече желязото, намиращи се в другата храна.

За красота

За красиво лице и брилянтна кожа френски експерти препоръчват на дамите сутрин да смачкват няколко зърна грозде и с тях да обтриват лицето си. След 10 минути то се изплаква със студена вода. Сместа от гликолова, винена и ябълкова киселина почиства, подхранва кожата и подобрява кръвообращението.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.