С до 70% поскъпнали жилищата в някои райони на София

Цените все още не са достигнали пика от предкризисните нива

Най-слабо е повишението в „Студентски град“

Цените на жилищата в някои райони на София са се повишили с между 50 и 70% за последните четири години, показват данни на портала за обяви imoti.net. Това важи най-вече за кварталите с подобрена инфраструктура и концентрирано ново строителство.

Според брокери цените на имотите в София все още не са достигнали предкризисните нива отпреди 2009 г. Няколко района на столицата обаче са изключения и ценовите нива там вече надвишават тези отпреди 2008 г., сочат данните.

За последните четири години най-силно е поскъпването в кв. “Хладилника” и в района на мол Paradise. Там увеличението е със 70%. В “Младост 4” ръстът достига 49%, но нивата са с 10 на сто под предкризисния връх отпреди 2008 г.

Престижният район “Лозенец” не успява да възвърне високите нива на цените от 2008 г., когато квадратният метър на нелуксозно двустайно жилище е бил на цена 1900 – 2000 евро, сочат данните на портала. Днес статистиките показват, че през последните четири години цените се увеличават с 35% и са с 29% под предишните рекордно високи нива.

В “Студентски град” повишението за периода е най-слабо– 23%, като цените са с 21% под предкризисните равнища.

Все повече клиенти се ориентират не само към придобиване на имот за живеене, но и към покупка с инвестиционна цел. Двустайните апартаменти продължават да бъдат най-търсени от млади новодомци и от хора, които инвестират в имоти заради по-високата доходност при отдаването им под наем, подчертават от портала за имоти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти