С европари опазват защитени видове в парка "Златни пясъци"

Приоретни са птици от Червената книга, рядка орхидея и прилеп

Десетки защитени видове в Природен парк „Златни пясъци“ ще бъдат съхранени с европейски средства с реализирането на проекта „Подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания на територията на мрежата Натура 2000, попадащи в природен парк „Златни пясъци”. Той се финансира по ОП „Околна среда“ 2014-2020 и се изпълнява от Дирекция на Природен парк “Златни пясъци”. Общата му стойност е 103 777 лв., съобщиха от Областния информационен център-Варна. Проектът е стартирал от септември 2018г. и ще приключи до октомври 2023г. Ще се подобри природозащитният статус на 32 вида, вписани в Червената книга.

Цел на проекта са приоритетни видове птици в защитена зона “Батова”. За целта ще се изработят и монтират информационни табели и бариери на горски пътища, минаващи през местообитанието, уточняват от ОИЦ-Варна. По този начин ще се запазят защитени видове като Червеногуша гъска, Блестящ ибис, Ръждива чапла, Поен лебед, Бяла лопатарка, Керкенез и др.

Част от дейностите по проекта са свързани с подобряване на природозащитното състояние на Орхидеята Обикновена пърчовка, която също е изчезващ вид.

Предмет на опазване чрез проекта е и прилепът от вида Дългоух нощник. Той живее предимно в гората на ПП „Златни пясъци“ и извършва кратки миграции между летните и зимни убежища. В периода ноември – април прилепите са в състояние на зимен сън. За да бъде запазен този вид, по проекта са включени дейности по ремонт на решетките на изкуствените галерии в парка и изработване и поставяне на информационни табели за вида, почистване на туристическите маршрути и пътеки от нежелана растителност.

70 на сто от дейностите по проекта са подготвени, приключили са проучванията и е сформиран екип.Работата на терен започва на 15 септември, т.г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони