С европари ще се сменят кюмбетата „Циганска любов” с модерни печки под тепетата

Община Пловдив ще получи финансиране за подобряване качеството на въздуха по проект на оперативна програма „Околна среда”

Община Пловдив ще получи европейско финансиране за подобряване качеството на въздуха по проект на оперативна програма „Околна среда“, стана ясно след кръгла маса в града под тепетата с участието на екоексперти и представители на EVN Топлофикация.

Една от дейностите в проекта визира подпомагане на социално слабите граждани, отопляващи се с твърдо гориво, за да подменят старите си кюмбета със съвременни и модерни печки, които отделят по-малко вредни емисии в атмосферата.

9pl4006-1Според общинския екоексперт Елена Найденова това е начин да се облекчи ситуацията с мръсния въздух над Пловдив, предизвикана основно от два фактора – битовото отопление през зимата и огромният за мащабите на града автомобилен трафик. Засега това е само намерение, тъй като все още няма яснота за критериите, по които ще се определят конкретните социални групи и размера на финансирането.

Общинският експерт призна, че ползването на твърдо гориво не може да бъде административно забранено и е функция на ниските доходи на голяма част от населението и основно от пенсионерите. От градската управа под тепетата призоваха пловдивчани да осъзнаят сериозността на проблема с мръсния въздух и сами да се насочат към други източници на отопление.

Останалите мерки по програмата за подобряване качеството на въздуха в Пловдив са свързани с промяна на инфраструктурата, мащабно залесяване и нови зелени площи и строги предписания към обществените превозвачи. Осъществяването на тези намерения може да започне след уточняването на конкретните параметри на проекта, чието действие е до 2023 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони