40 овце изгоряха в пожар в Берковица

Задържаха банкерка в Нова Загора за кражба на близо 400 000 лева

Шанън Дохърти: Ракът беше подарък

Машина откъсна китката на работник в Лом

Мъгла затвори всички бургаски пристанища

Цветанов: Предложението ни за връщане на преференциите е водено от обществения интерес, а не от ултиматумите на БСП

Дават 100 хиляди евро за мечтания дом 50 лв. на месец за охрана, видеонаблюдение и поддръжка на зелените площи

Намериха след 4 дни старец, пребит, заключен и ограбен Двама са задържани, изяснява се имат ли връзка с грабежа

Ради Лазарова: Свободна жена съм Приоритетите ми в момента са детето и работата, признава младата дизайнерка

Задигнаха 3860 лева от оборота на заведение в Търново Парите били в незаключена каса

Каракачанов: БСП смятат, че през парламентаризма може да си правят предизборна кампания

Разкриха срещите, в които „Верея“ играе съмнително

Преследван от полицията се самовзриви в Кайро

Волен Сидеров: Ще покажем, че сме коалиция, която ще изпълни управленския мандат

Меган Маркъл прелетя 5000 км заради парти, посветено на бебето й

С изложба „Колекция Вежди Рашидов“ скулпторът посреща 66-я си рожден ден (СНИМКИ) Експозицията с ценни картини е в галерия „Сан Стефано“ в столицата

Скулпторът Вежди Рашидов, председател на Комисията за култура в парламента и бивш министър на културата, посреща 66-та си годишнина с изложба в галерия „Сан Стефано“ в столицата.

В новата си експозиция Вежди Рашидов ни представя избрани картини, част от неговата западноевропейска колекция. Подбрани с вкус и разположени в едно общо пространство, те се превръщат в поредното доказателство за емоционалния залог и социалната значимост на „този странен занаят“ – колекционерството.

Колекционерството е любопитство и ангажимент, страст и форма на знание. Пътуващите картини на Вежди Рашидов са поредното доказателство за факта, че истинският колекционер е пазител на духовни богатства. Той брани паметта от залиняване, възпитава вкусовете, формира усети за традиция.

Колекционерите са едни от най–важните гаранти за самото съществуване на културното наследство като призната и колективно пожелана ценност.

Колекциите не се състоят от предмети, а от живи вещи, от умни и вещаещи вещи. Те са опредеметеният творчески дух, те са вековни отпечатъци на човешкото въображение.

Колекциите са сбор от артефакти, но и биографични разкази за своите създатели. Така както и тази колекция разказва за любопитството на Вежди, за неспокойствието на неговия дух, за пътищата, които е пребродил в преследване на своята събираческа „лудост“.

Сбирката от избрани западноевропейски картини още веднъж ни напомня, че творецът не е слепец на сцената на своето вдъхновение, а е внимателен ученик в голямата галерия на времето. Там се учи той, оттам черпи своето вдъхновение и прозрение.

Не на последно място, подобни публични жестове имат безспорен възпитатален ефект. Именно свободните, образовани и социално грамотни хора са истинското богатство на всяка просперираща модерна държава. Тяхната важна роля по отношение на културното наследство е учредена от вековната традиция и е потвърдена от неутихващата страст към съзидание у човека.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.