На 25 март 2018 да почерпят

Умници и хубавици отпразнуваха появата на новия Playboy Със секси парти в софийска дискотека

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Каталуния, над 20 души са ранени

Наоми Кембъл ще получи наградата „Модна икона“

Нарко вакханалия в продължението на „Сикарио“ Изабела Монер е новото попълнение

Институтът за пътна безопасност пита: Колко сигнала са подадени за опасни пешеходните пътеки?

34 млн. лв. е похарчила държавата за защита в арбитражи Една българска и две чуждестранни кантори защитават България от исковете в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове

Меган Маркъл иска да има дете веднага след сватбата Убедила принц Хари да откаже цигарите

Най-големият в света круизен кораб пое на първия си курс

Строителството на оградата по границата с Мексико започва в понеделник

13 граничари отстранени от летище София Заплашени са от уволнение, разследва ги „Вътрешна сигурност” за саботаж

Отбелязваме „Часът на земята”, гасим осветлението за час

Масови протести с искане за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 25 март 2018

Макрон свика извънредно Съвета за национална сигурност

С какво България отблъсква германските пари

Снимка: Архив

Оценките за привлекателността на България като място за инвестиции са значително по-неблагоприятни от средните показатели за региона на Централна и Югоизточна Европа, в който влизат общо 16 държави – десет еврочленки и шест страни от Западните Балкани. В тазгодишната анкета сред обединенията на германските предприемачи в региона са участвали общо 1754 фирми, а оценките, които техните представители са дали за бизнес климата в посочените държави, поставят България на 10-о място по атрактивност като дестинация за нови капиталовложения – далеч зад отличниците Естония и Полша.

Търговията безспорно е най-успешната сфера в българо-германските стопански отношения. 2016 година е приключила с нов рекорд в двустранния търговски оборот, чието годишно изражение е достигнало внушителните 6,66 млрд. евро. Българският износ за германския пазар е нараснал през 2016 с 12% – срещу десетократно по-малък ръст на германския износ за България. Тук е важно да се отбележи, че постижението се дължи в голяма степен на новите германски предприятия в българската икономика, които изнасят почти цялата си продукция за фирмите майки в Германия. Друг позитивен момент е свързан с положителното салдо от 124 млн. евро на германските инвестиции в страната.

Макар че новите капиталовложения от Германия са с една четвърт по-малко в сравнение с 2015-а, има обрат в появилата се през 2013 г. тенденция към изтегляне на вече направени инвестиции в българската икономика. И още едно положително развитие: над половината от германските инвеститори очакват през 2017 подобрение на стопанската конюнктура в България, а на въпроса „Бихте ли инвестирали отново в страната?“ 90 на сто от анкетираните дават положителен отговор срещу 84% през миналата година.

Най-сериозният проблем пред германските фирми в България си остава дефицитът на квалифицирана работна ръка. От една страна, над половината от участниците в анкетата на Германо-българската индустриално-търговска камара са доволни от цената на труда в страната, която бизнесът преценява като най-ниската в Централна и Югоизточна Европа след Албания. От друга страна обаче, инвеститорите срещат все по-големи трудности при намирането на нужните им работници и специалисти. Според участниците в анкетата вина за това носи състоянието както на средното професионално, така и на академичното образование в България, които се преценяват като най-некачествените в целия регион.

Кармен Щрук, заместник-управителка на Германо-българската камара, вижда решението на част от проблемите в дуалното обучение и в разкриването на учебни центрове към някои от водещите германски предприятия в България. Добри примери в това отношение са заводът на „Либхер“ край Пловдив и „Пиринтекс“ в Гоце Делчев. „Но тези две птички пролет не правят”, казва германската експертка.

Друг основен проблем, отблъскващ задграничните инвестиции, е състоянието на българското правосъдие. Тази година германските предприемачи отново дават много ниски оценки на правната сигурност в България, като поставят страната на незавидното 12-о място – между Македония и Албания. И още нещо много показателно: 75% от предприятията, членуващи в Германо-българската камара, изразяват неудовлетворение по болния въпрос за прозрачността на обществените поръчки, а 90% от участниците в анкетата не крият сериозното си недоволство от резултатите в борбата срещу корупцията. За сравнение в Румъния подобно неудовлетворение са изразили 62% от германските инвеститори.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. В Германия има несравнима с българските мащаби коррупция.Малко далавераджии,но с големи по мащаби пари…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.