Тръмп звънна на Зеленски и го поздрави за победата

Днес отварят офертите за нов патрулeн кораб на военния флот

68% от британците не искат страната им да участва в изборите за ЕП

Емил Миланов, консул в Индия: Установихме връзка с осем български граждани в Шри Ланка

Започва Страстната седмица

Пендаровски води с минимална разлика след първи тур на президентския вот в Македония

Владимир Зеленски води убедително на президентските избори в Украйна

Времето се затопля

На 22 април 2019 да почерпят

Краят на евтините коли Малките модели скоро ще бъдат изместени от устрема на производителите към електромобили

Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер Канцлерката била произведение на изкуството

Сергей Меркюри и Никеца Джагър разтърсиха „Гласът на България“

Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

Да си купиш „Артекс” за 2 милиона лева Съдружник на Прокопиев дал $1,2 млн. за небостъргача, “Капитал” пробва да превземе “Артекс”

Задържаха микробус, превозвал експлозивите за атентатите в Шри Ланка

С кибернож в Пловдив ще лекуват тумори в подвижни органи Уникалното за България лъчелечение ще стартира до края на годината

Уникално за България лечение с кибернож на туморни формации в подвижни органи ще започне в края на годината в Клиниката по лъчелечение (КЛЛ) на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив, съобщи началникът на клиничното звено д-р Мария Влайкова. В момента тече обучението на екипа.

Единствената в страната роботизирана стереотактична система за радиохирургия Cyberknife (кибернож) Accuray бе въведена в експлоатация през месец април 2017 г. Отттогава до момента успешно лъчелечение с киберножа в УМБАЛ „Свети Георги” са преминали 21 пациенти.

В първите месеци в Клиниката по лъчеление са се записвали пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на неподвижни органи. Сред тях са злокачествени новообразувания на носоглътката, пириформения синус, окото и неговите придатъци – ретина, хориоидея, орбита, главния мозък и мозъчните обвивки, ендокринната система – хипофиза, епифиза, доброкачествени новообразувания на главния мозък и мозъчните обвивки, хипофиза, епифиза, както и вторични злокачествени новообразувания на главния мозък и костен череп.

След като в края на 2017 г. приключи обучението за радиохирургия на тумори в подвижните органи, обхватът на лечимите с кибернож заболявания значително ще се увеличи. „На дозирано облъчване ще бъдат подложени първични и вторични злокачествени новообразувания на черния дроб и интрахепаталните пътища, белия дроб, простатата, надбъбречната жлеза, както и на доброкачествени новообразувания на черния дроб.

Лечението на тези туморни формации ще изисква предварително поставяне на фидюшъли – импланти в и/или около тумор на меките тъкани, така че да служат като ориентир по време на облъчване. Фидюшълите се поставят под компютъртомографски контрол в хирургичните клиники”, уточни д-р Мария Влайкова.

След въвеждането в експлоатация на CyberKnife не е необходимо пациентите да се препращат към различни онкологични центрове в Европа. Според д-р Мария Влайкова насочването към болници извън страната забавяше и многократно оскъпяваше лечението както за пациентите, така и за НЗОК. Киберножът представлява безболезнен, безкръвен и бърз метод на лечение, при който има несравнимо щадене на здравите органи и тъкани поради рязкото спадане на дозния градиент.

Планира се с 4D компютър-томограф – симулатор, като се извършва fusion с: ЯМР, стари образи от СТ или ПЕТ – СТ. Затова е добре, при възможност, на пациентите да се направят всички необходими образни изследвания, допълни още д-р Влайкова. Преди да бъде одобрен пациентът за лечение с кибернож той трябва да представи изследвания с ядрено-магнитен резонанс, скенер, пълна кръвна картина, изследване на очни дъна и всяка друга информация, свързана със здравния му статус. Документите на пациентите се разглеждат от специално назначена комисия и, когато се установи, че за дадения човек облъчването с киберножа е подходящо, се пристъпва към изготвяне на индивидуален лъчетерапевтичен план и верификация.

Пациентите, лекувани с радиохирургия, получават висока доза необходима, за да се унищожат туморните клетки, като концентрацията е с изключителна точност само в тумора. По време на облъчването туморът се следи на всеки 20 до 40 секунди, като околните здрави тъкани и критичните органи наблизо, получават незначителни дози, съобразени с техния дозен толеранс. По този начин се осъществява едно несравнимо щадящо лъчелечение.

По време на самото облъчване пациентът е в абсолютен комфорт – не се налага задържане на дишането, а при всяко дори минимално отместване, лъчелечението спира. Масата на апарата, върху която лежи пациентът, се  намества, прави се повторна верификация и чак когато има съвпадение на образите лъчелечението продължава. Киберножът Cyberknife Accuray в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е единственият на територията на страната. Специално за него в Националния рамков договор за 2017 г. бе договорена отделна клинична пътека – КП №252.2. „Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания – роботизирана с кибер нож“. Т.е. за здравноосигурените пациенти лечението е напълно безплатно.

Апаратът е разположен в База 1 на най-голямата болница у нас на бул. „Васил Априлов” 15A в Пловдив в специално построена за целта и напълно оборудвана сграда, разположена срещу старата сграда на Клиниката по лъчелечение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.