С концерт на дамски хор „Тримонциум” в пловдивски район отбелязаха Деня на народните будители

С концерт на дамски хор "Тримонциум" отбелязаха 1 ноември - Деня на народните будители, в пловдивския район „Западен”. Концертът се проведе в залата на районното кметство при вход свободен. Проявата бе своеобразен подарък на кмета на „Западен” Димитър Колев за учителите, просветните дейци и гражданите на района. Концертът на дамски хор "Тримонциум" с диригент Ваня Атанасова премина под клавирния съпровод на Диана Кънева, а музикантите очароваха многобройната си публика навръх светлия празник.

Дамски хор "Тримонциум" при Община Пловдив е пряк наследник на представителния хор на пловдивските учителки, създаден през 1965 година. През дългия му творчески път диригенти на хора са били изтъкнати пловдивски музиканти като Кръстю Михайлов, Милчо Петров, Цветана Василкова, Боянка Бахнева, Георги Самарджиев и Гено Желязков. През годините на своето съществуване хор Тримонциум взема активно участие в културния живот на града и страната.

Многобройни са задграничните изяви на хора - от 1984 до 2017 г. той осъществява 25 турнета и участия в международни фестивали, от които се завръща с грамоти, дипломи и награди. Репертоарът на хора е богат и разнообразен. Включва творби на композитори от различни стилове и епохи – Качини, Бах, Хендел, Перголези, Моцарт, Пуленк, Рахманинов, Верди, Гершуин, Е.Л. Уебър и други стари и съвременни композитори. Голям дял в репертоара на хора заема музиката от български автори като П. Динев, Д. Христов, Ф. Кутев и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони