С кораби сме изнасяли риба за Средиземноморието

За разлика от сега, когато гръцка риба залива борси и пазари у нас, в древността наш улов е отивал за страните от Източното Средиземноморие. Това показват последните изследвания на най-древния потънал кораб, открит югоизточно от нос Калиакра, съобщи доц. Преслав Пеев, ръководител на секция "Морска геология и археология" в Института по океанология към БАН по време на международната научна конференция"Black Seа 2018" във Варна.

Дървеният корпус на кораба, датиран от втората половина на II и началото на III век и открит на 83 м дълбочина, не е много запазен, но е интересен товарът му. Корабът е пренасял обработена риба. Извадени са амфори с консервирани рибни кости, като с помощта на румънски и украински учение е установено, че те са от рибата от вида европейски сом. В античността е имало богат улов на нея предимно в реките, които се вливат в северозападната част на Черно море и това е била една от основните експортни стоки за Източното Средиземноморие, посочи доц. Пеев.

Поне стотина потънали кораби са открити в сероводородната зона на Черно море, които заради безкислородната среда са добре запазени. Центърът за подводна археология в Созопол проучва и плавателните съдове на дъното по трасето на "Южен поток", които са доста. Най-атрактивни са ветроходните кораби от 19 в. Първият кораб открит от учените от Института по океанология е на 171 м дълбочина, добре запазен, с дължина 13-14 м и датира от края на 16 в. Проучванията се извършват с изследователската миниподводница на института, както и със съвременна океанографска техника-подводни роботи и дистанционно управляеми апарати за извършване на огледи и вземане на проби.

Интересът на туристите към подводната археология непрекъснато се увеличава, разработени са 4 маршрута в западната част на Черно море заедно с учени от Румъния до потънали кораби край Констанца, Мангалия, Тюленово, изкуствени рифове, до уникалната подводна каменна гора край Созопол и до древни пристанища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони