Осъдиха руската шпионка Мария Бутина на 18 месеца затвор

Кон препуска в насрещното по магистрала „Хемус“ (ВИДЕО)

Проверяват сигнал за замърсяване на река Тунджа Според очевидци в голям участък водата се е покрила с пяна и се е усещала задушлива миризма.

Катастрофа край Козлодуй, моторист загина на място

Иранската държавна телевизия забрани временно еквивалента на „Стани богат“

Самолет на руската авиокомпания „Аерофлот“ кацна аварийно в Рига Аварията е вследствие на сблъсък с птица, няма пострадали пътници

Интензивен е трафикът на магистрала „Струма“ Най-натоварено е движението край Благоевград

Тръмп: Ценя помощта на Русия и на Китай по севернокорейския въпрос

Водата в Генерал Тошево е замърсена с пестициди

Местан завежда дело за клевета срещу прокуратурата Той отрече да е виновен за катастрофата край село Загорско, при която загина 6-месечно бебе

„Отмъстителите: Краят” се готви да чупи рекорди

АПИ: Шофьорите да не използват аварийната лента по автомагистралите за по-бързо придвижване

Рамуш Харадинай предлага забрана за сръбски официални лица в Косово

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова: Независимостта на съдебната система е под заплаха в страни като България, Унгария, Полша и Румъния

Земетресение от 4,4 по Рихтер край остров Крит

С левче повече за автобус до морето Хлябът, млякото и месото ще поскъпнат с 1-2 ст.

Регионалният министър Петя Аврамова представи проекта за нови тол такси.

Билетът за автобус от София до Варна ще поскъпне с 1 лв. заради новите тол такси. А за пътуване между Пловдив и Бургас цената на билета ще нарасне с около 1,25 лв. Това показва анализ за влиянието на избраните към момента тарифи на тол таксите, който е направен от Световната банка и беше представен от регионалния министър Петя Аврамова. Според предложението, за автобуси и малки камиони с тегло между 3,5 и 12 тона тарифите ще са много по-ниски, отколкото за големите камиони.

Тол таксата за автобуси ще бъде между 5 ст. и 10 ст. километър в зависимост от екологичната им категория. Така всеки курс между София и Бургас ще струва на превозвачите между 20 лв. и 40 лв. повече. Собствениците на камиони между 3,5 и 12 тона, които са най-модерни и екосъобразни, ще плащат 7,8 ст. на км. А таксата за малките камиони, които замърсяват най-много околната среда, ще бъде 15,6 ст. на км.

Най-много ще се оскъпи превозът с камиони над 12 тона с три оси, каквито са повечето превозни средства, които осъществяват транзитен трафик у нас. Предвижда се най-малко щадящите природата големи камиони да плащат почти лев на километър. За движение по втори и трети клас пътища тол таксата за тях ще бъде 85 ст. на км., а за магистрали и пътища от първи клас ще плащат 94 ст. на км. В същото време най-модерните камиони с тегло над 12 тона и три оси ще плащат между 42 ст. и 47 ст. на км. в зависимост от категорията на пътя.

Средно с около 1% ще поскъпнат основните храните след въвеждането на новите тол такси, показва анализът на Световната банка. Най-голямо ще бъде отражението върху минералната вода, тъй като в себестойността й има голям дял на транспортните разходи. Тя ще поскъпне с 3,89%. А останалите храни като хляб, мляко и месо ще поскъпнат с 1-2 ст.

“Разговорите с превозвачите не са лесни и леки. Не сме очаквали това”, заяви Петя Аврамова. От бизнеса са поискали да бъде намалена разликата между тарифите за различните камиони, докато предложението на ведомството е тези, които най-много вредят на пътя и природата, да плащат повече. Въпрос на преговори е дали няма да има ново разпределение и промяна на тарифите за камионите, но е сигурно, че автобусите ще продължават да плащат възможно най-малко.

Чакат над 1 млрд. лв. приходи

1,16 млрд. лв. приходи се очаква да бъдат събирани всяка година след въвеждането на тол таксите. Това е и сумата, нужна за изграждане на нови шосета и поддържане на съществуващите, обясни регионалният министър Петя Аврамова. Тол тарифите, предложени от държавата, са едни от най-ниските в Европа. Сред най-ниските ще бъде и сумата, нужна за поддържане на системата. Около 15% от събираните пари от тол такси ще отиват за тази цел, като тук влизат разходите за техническа поддръжка и възнаграждение на заетите. От около месец се правят сухи тренировки, така че тол системата да заработи безпроблемно при въвеждането й от 16 август.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.