40 овце изгоряха в пожар в Берковица

Задържаха банкерка в Нова Загора за кражба на близо 400 000 лева

Шанън Дохърти: Ракът беше подарък

Машина откъсна китката на работник в Лом

Мъгла затвори всички бургаски пристанища

Цветанов: Предложението ни за връщане на преференциите е водено от обществения интерес, а не от ултиматумите на БСП

Дават 100 хиляди евро за мечтания дом 50 лв. на месец за охрана, видеонаблюдение и поддръжка на зелените площи

Намериха след 4 дни старец, пребит, заключен и ограбен Двама са задържани, изяснява се имат ли връзка с грабежа

Ради Лазарова: Свободна жена съм Приоритетите ми в момента са детето и работата, признава младата дизайнерка

Задигнаха 3860 лева от оборота на заведение в Търново Парите били в незаключена каса

Каракачанов: БСП смятат, че през парламентаризма може да си правят предизборна кампания

Разкриха срещите, в които „Верея“ играе съмнително

Преследван от полицията се самовзриви в Кайро

Волен Сидеров: Ще покажем, че сме коалиция, която ще изпълни управленския мандат

Меган Маркъл прелетя 5000 км заради парти, посветено на бебето й

С любов към френската класика Звучаха арии от опери на Жул Масне, Шарл Гуно, Жорж Бизе, Гаетано Доницети, Морис Равел и Лео Делиб

За десета поредна година в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” студентите по класическо пеене имаха възможност да се обучават в едноседмичен Майсторски клас по интерпретация на френска музика, воден от оперната прима Вера Николова, която от три десетилетия концертира и развива педагогическа дейност в Италия, САЩ и Франция. Репетициите и заключителният концерт се проведоха с участие на изявения френски пианист Оливие Дориа, лауреат на едни от най-престижните европейски награди за пианисти. В съвместната работа с тези изтъкнати музиканти младите български дарования не просто заучават арии от опери на Жул Масне, Шарл Гуно, Жорж Бизе, Гаетано Доницети, Морис Равел и Лео Делиб, но развиват познанията си за френския език и култура, вникват в нюансите при интерпретацията на различните стилове.

Напътствията на Вера Николова обхващат цялостния процес на извличането на музикалното съдържание: “Работата се концентрира върху дишането, позицията на тялото, прослушването, височината, нюансите, издръжливостта. Трябва да се изучи музиката, нейната ритмична структура, мелодията, хармонията, различните стилове. Трябва да се познава езикът на който се пее, защото за разлика от инструменталистите певецът трябва да изпее текст, който придава смисъл на музиката. Важно е как певецът се движи, защото той не е прикован към земята като пианото. Неговото тяло също е инструмент за изразяване. Пеенето е едно непрестанно търсене на пефекционизъм и емоция.”

В заключителния концерт участваха бъдещи оперни изпълнители, засега все още студенти, които се превъплътиха в образи от оперите “Фауст” (Калина Томова), “Кармен” (Гергана Марковска, Яна Стефанова), “Вертер” (Иван Христов, Валери Марковска), “Манон” (Нели Колева, Анна-Полимния Проваду), “Ромео и Жулиета” (Анна Куртенкова), “Ловци на бисери” (Веселина Андреева), както и изпяха френски класически песни като “Момичетата от Кадикс” (Калина Пармакова), “Екстаз” (Константина Лученко), “Към черквата” и “Радостно” (Мариана Хаджихристу), “Лунна светлина” (Алисия Томова), “Смрачаване” (Радинела Василева).

Вера Николова е от педагозите, чиято програма е запълнена с години напред, но грижата за родните таланти е на първо място в нейните приоритети. “Ще ви очакваме с радост и през следващата есен!” – каза в края на концерта проф. Нико Исаков – декан на вокалния факултет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.