С международна конференция отбелязват 25 години специалност Философия във ВТУ

50 учени, преподаватели, докторанти и студенти от България, Сърбия и Румъния участват в Юбилейната международна конференция, посветена на 25-годишнината на специалност „Философия“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Тя се провежда в рамките на тържественото отбелязване на 55-ата годишнина на Великотърновския университет.

Юбилейната международна конференция ще бъде открита на 13 април 2018 г. от 11,00 ч. в зала 502 на Пети корпус.

Специалността Философия е открита през учебната 1992 – 1993 г. и някои от най-известните й възпитаници, като вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на културната организация „Амалипе“ Деян Колев, завършват в първия випуск. Оттогава специалността и катедра „Философски науки“ на Философския факултет се утвърждават като водещ академичен и образователен център в национален и регионален мащаб.

Философският факултет на Великотърновския университет и Философският факултет на Университета в Букурещ, който също участва в Юбилейната конференция,  са партньори повече от десет години и в момента подготвят откриване на съвместна магистърска програма на английски език „Европейски изследвания“. Проф. Виорел Визуряну, зам.-декан на Философския факултет на Университета в Букурещ, е сред пленарните докладчици.

От Сърбия гост е Почетният професор на Философския факултет проф. д-р Слободан Нешкович, ръководител на Центъра за стратегически изследвания на националната сигурност – CESNA-B, който при откриването на конференцията ще получи официално своя плакет за присъденото от Академичния съвет почетно звание.

Почетни гости от Сръбското философско общество са: проф. Миленко Бодин от Белградския университет и Слободан Дивяк, директор на Международната философска школа Felix Romuliana, която през август тази година ще се проведе за деветнадесети път в град Зайчар, Сърбия. Тя носи името на античен град, свързан с големия философ и император Марк Аврелий. Ще бъде представена книга от последните конференции в Зайчар, а темата на предстоящата  конференция е „Свобода и сигурност“ с пленарен докладчик проф. д.н. Вихрен Бузов.

В конференцията участва група от Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В рамките на конференцията се провежда и Студентска конференция „Предизвикателства пред човека в съвременния свят“, в която са заявени 24 доклада на студенти и докторанти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“ и ИИОЗ при БАН.

По време на конференцията ще бъдат връчени и грамотите на първите трима най-добри участници в Националното състезание за философско есе, организирано от Философския факултет за ученици от 11. и 12. клас, в което участваха 35 ученици. Техните оценки са равносилни на оценките от ДЗИ Философски цикъл при кандидатстване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България