С над 3 км велоалея стартира зеленият ринг на София (обзор)

Градската управа в София планира изграждането на линеен парк с велоалея и пешеходни алеи от ВТУ “Тодор Каблешков” до гара “Пионер”.

Стара жп линия от гара “Пионер” до ВТУ “Каблешков” става парк

Планират трамвайно трасе между метроспирки от трите линии

Градската управа в София планира изграждането на линеен парк с велоалея и пешеходни алеи от ВТУ “Тодор Каблешков” до гара “Пионер”.

Концепцията е на следващ етап пръстенът да свързва всички квартали

Столичната община планира 3 км дълъг нов линеен парк с велоалея и пешеходни алеи върху демонтирани жп линии, с който да стартира изграждането на зеления ринг на София. “Целта на е да могат всички квартали, през които минава рингът да имат връзка с парковете на града”, съобщи по време на представянето на проекта столичният кмет Йорданка Фандъкова. “Крайната цел ще бъде създаването на зеления ринг, който ще използва части от трасетата на бившите жп линии и от новопроектираните булеварди”, каза главният архитект на София Здравко Здравков. Той съобщи, че след изграждането на пилотния участък, концепцията е трайно обвързване на всички квартали на София с един зелен пръстен.

Транспортният министър Росен Желязков също участва в представянето на дългият 3 км парк от ВТУ “Т. Каблешков” до гара “Пионер”, чийто строеж вероятно ще стартира в следващите една или две години. Собственикът на имотите НКЖИ ще ги дари на Столичната община. От началото на велоалеята в район “Слатина” до гара “Пионер” се създават велосипедни връзки за зала “Арена Армеец”, Софийския метрополитен и Борисовата градина.

Трасето е разделено на два подучастъка. Първият започва от гара “Пионер” до тунела под бул. “Цариградско шосе”, а вторият оттам до “Източната тангента”. Общата площ на новопредставения зелен коридор е над 60 дка.

Арх. Здравков съобщи и, че по бул.” Т. Каблешков” е планирано да се изгради трамваен ринг, който може да свързва станции от всички метролинии. “Да свържем с трамвайно трасе от бул. “Цар Борис III”, през бул. “България”, бул. “Черни връх”, да завъртим по ринга, да премине през бул. “Цариградско шосе”, и да стигне до кв. “Слатина”, каза арх. Здравков.

Коментари

Задължително поле