С над 3,2 милиарда долара забогатяха най-заможните руснаци

Само за първите шест месеца на 2018 година състоянието на 24-те най-богати руснаци е нараснало с повече от 3,271 млрд. американски долара, предаде РИА Новости.

Заключението се базира на данните от Индекса на милиардерите (BBI), публикуван от агенция „Блумбърг“. Индексът отчита стойността на акциите и активите на компаниите, в които милиардерите притежават дялове. Рейтингът на милиардерите включва сведения за най-богатите 500 души на планетата.

Според BBI най-богатият гражданин на Руската федерация е Леонид Михелсон, собственик на „Новатек“. Неговото състояние е достигнало 18,9 млрд. долара, което е с 2,23 млрд. повече отколкото в началото на годината. На второ място е Алексей Мордашов, главен акционер на „Северстал”, който обаче е загубил 804 млн. долара за последното полугодие. Трети е Владимир Лисин, мажоритарен собственик на НЛМК, който е спечелил нови 475 млн. долара и вече притежава 18,5 млрд. от американската валута.

Според данните от индекса, Олег Дерипаска, собственик на няколко компании, които попаднаха под санкции, наложени от САЩ, вече не е сред 500-те най-богати бизнесмени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа