С над 350% поскъпна токът за индустрията

Бизнесът не може да понесе ценовия шок

Работодателите искат среща с премиера Бойко Борисов

С над 350% е поскъпнала електроенергията за бизнеса на свободния пазар през последните седмици. Това не е нормално, цените на тока буквално се взривиха и достигнаха абсурдните нива от 250-275 лв./MWh, заявиха от Асоциация на индустриалния капитал в България. Те настояват за среща с премиера Бойко Борисов. Искаме премиерът да се намеси, защото не срещаме разбиране от Министерство на енергетиката, коментира за “Труд” председателят на АИКБ Васил Велев. По думите му няма причина за толкова високи цени, защото нито зимата е по-студена, нито консумацията на електроенергия се е повишила.

Той подчерта, че на борсата у нас реално има един продавач – Българският енергиен холдинг с трите си дъщерни дружества. Това показва, че пазар няма, има монопол, категоричен беше председателят на АИКБ.

За среща с премиера Бойко Борисов и отговорните институции настояват и от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, член на КРИБ. Не е нормално държавните институции да се хвалят с 40% ръст на износа на ток при положение, че ще убият българската индустрия, коментира Константин Делисивков, изпълнителен директор на БФИЕК. Те настояват да се вземат мерки, за да се осигурят повече количества на борсата, защото в момента няма предлагане на дългосрочни количества за 2019 г. Ситуацията е критична и бизнесът не може да понесе ценовия шок, категоричен беше Делисивков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес