На 22 август 2019 да почерпят

Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

С над 6 000 участници започна Националният фолклорен фестивал в с. Царевец Проявата е под патронажа на Министерство на културата

В свищовското село Царевец официално бе открито IX-тото издание на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“. Повече от шест хиляди участници от цялата страна ще радват любителите на българския фолклор в 4 поредни дни.

По традиция и тази година Фестивалът започна с молебен за здраве и благополучие, след което народната певица Гуна Иванова изпя химна на фолклорния фестивал: „В Царевец добре дошъл е всеки….”. Приветствие към всички участници и гости направи основният инициатор и председател на сдружение „Фолклорен извор“ Генчо Генчев, който сподели, че за него няма нищо по-силно от българския фолклор и традиции, които трябва да бъдат съхранени и отнесени в бъдещето. „Всичко това се случва, когато има сърцати хора, които застават зад всяка една такава кауза. И тази година ние – организаторите, сме се постарали нашите гости да се чувстват добре в Царевец, но всичко това нямаше да се случи, ако нямаше добри хора, с добри сърца, които да откликнат и помогнат да се реализира това хубаво събитие.“, каза Генчо Генчев и благодари на Министерство на културата, под чийто патронаж се провежда фестивала. Кметът благодари и на журито, на кмета на населеното място Марин Любенов, на културните дейци от местното НЧ „Светлина – 1927“, на десетките доброволци, спонсори и спомоществователи за безрезервната подкрепа.

„Специални поздравления отправям към кмета на община Свищов Генчо Генчев, който е родоначалник и ревностен пазител на тази благородна инициатива, целяща да съхранява, популяризира и развива народното песенно и танцувално творчество на България. Този чудесен четиридневен фестивал представя пъстротата на българското фолклорно изкуство и насърчава приемствеността и ангажирането на младото поколение с българският фолклор. Искрено се радвам, че виждам толкова много родолюбиви българи – фолклорни самодейци, които ежедневно полагат своя доброволен труд в името на просвещението и запазването на многовековните ни традиции, бит, култура, фолклор, език и история. Това ме обнадеждава, че искрата на родолюбието и любовта към родния край и отечеството ни никога няма да изгасне!” – това каза в привестниято си към участниците във феста народният представител д-р Станислава Стоянова, която беше на събитието заедно с колегата си депутатът Станислав Стоянов.

Поздравителни адреси бяха получени от председателя на Народното събрание на РБ Цвета Караянчева и от министъра на културата Боил Банов. Представителят на националната селекция на CIOFF – България Ивайло Първанов поднесе лично своите поздрави към организаторите на фолклорния фестивал и връчи на Генчо Генчев наградата „Златна кобилица“ и диплом за опазване и съхранение на нематериалното културно наследство, с пожелание на продължава с вяра, любов и самоотверженост да съхранява българските традиции и култура, за да могат и младите да я видят, съхранят и предадат нататък.

Авторитетното жури на националния фестивал е в състав: Юлия Цанкова – председател, и членове – Гуна Иванова, д-р Силва Хачерян, проф. Елена Кутева, Димитър Манов, Даниел Спасов и Генчо Генчев. Изненада за всички беше новоучредената награда, която семейството на проф. Елена Кутева обяви, че ще връчи тази година за най-добро представяне в сферата на автентичния фолклор.

С приключване на официалната част бе даден старт на конкурсната програма, която започна с изпълнението на Детска фолклорна група „Лесичерски надежди“, от с. Лесичери, обл. Велико Търново. През целия ден участници от всички краища на страната ще представят своите музикални изпълнения, а след 20.30 часа гостите на фестивала ще могат да се наследят на концерт в изпълнение на Ансамбъл „Фолк-дер“, Никозия, Северен Кипър.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.