Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Славчо Атанасов: Последните 20 години по стадионите се получиха много неприятни неща

Първа лека катастрофа за новите шофьорски закони (обзор) Депутати, катаджии и чиновници изслушаха куп забележките от експерти

Държавният дълг се понижи до 25% от БВП

С нов апарат се сдоби единственото УНГ отделение в Търновско

Снимка: Веселина Ангелова

С нов съвременен апарат работят вече специалистите от отделението „Уши, нос, гърло“ в болницата „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица. За нуждите на единственото отделение УНГ във Великотърновска област, след търг за медицинска апаратура, бе закупен фибро рино фаринго ларингоскоп. Стойността на апарата е 14 000 лева, като в перспектива той може да се надгражда с допълнителна апаратура като например монитор за по-добра видимост не само от лекуващия лекар, но и от повече негови колеги или специализанти.

Фибро рино фаринго ларингоскопът се ползва за преглед и диагностика. „Апаратът щади пациента, тъй като се избягват редица други по-болезнени процедури, за да извършим диагностично заключение. След впръскване на обикновен анестетик, се прави обстоен преглед. Могат да се установяват ракови образувания в носоглътката, полипи и да се поставят диагнози“, обяснява завеждащият отделението д-р Атанас Атанасов.

Специалистите УНГ в горнооряховската болница най-често лекуват ангини, ринити, възпаление на ушите, често се изваждат и чужди тела от носа, ушите и др. Правят и хирургични интервенции. Около 35 до 40 пациента минават през отделението месечно. От ръководството на болницата и на отделението обмислят да се насочат към детското здравеопазване, по-точно операции на сливиците на децата. По отношение ваденето на сливиците, оториноларингологът обяснява, че тази тема дълги години е била спорна.

„С развитието на имунологията се доказа, че сливиците не са никак безобиден орган в човешкото тяло, а имат важна функция за имунната система. Затова и не трябва да се отстраняват след първата ангина“, съветва д-р Атанасов.

По думите на специалиста, ако проблемът стане хроничен обаче може да се стигне до ендокардити, ревматизъм, да се натрупват в ставите – раменните, колянните, глезенните или в бъбреците. В тези случаи сливиците трябва задължително да се премахнат. Д-р Атанасов е категоричен, че ангините, особено хроничните, е добре да се лекуват само от специалист УНГ, но много често това правят общопрактикуващите лекари.

„Има си стандарти, по които протича лечението – подборът, дозирането и продължителността на антибиотика, обяснява той и уточнява, че терапията често продължава между 7 и 14 дни. Не са редки случаите, когато след назначаване на лечение от неспециалист, след това пациентът пристига в болницата с усложнения- абцеси, оток на ларинкса, отити и др”, споделя д-р Атанасов.
С фибро рино фаринго ларингоскопа може да се установи или отхвърли причина за тежко и проблемно хъркане, обяснява още д-р Атанасов.

„Хъркането е здравословен проблем и понякога може да причини големи вреди, до намаляване на снабдяването с кислород на мозъчните клетки, дори до смърт по време на сън. Сред причините може да са хипертрофия на сливиците, чуждо тяло, деформации в носната преграда, проблемни зони в носоглътката и др”, допълва д-р Атанасов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.