Гори сметището на Кочериново

Днес ни очаква горещо време

Въоръжен мъж се барикадира и взе заложници в Лос Анджелис Една жена е убита в супермаркета

Какви чаркове движат мозъка на зодиите?

На 22 юли 2018 да почерпят

Мама Миа 2 избра хърватския остров Вис Звездите на мюзикъла превръщат доскоро непознатото късче земя в туристически хит

Одежда всяка тука оставете Най-добрите нудистки плажове по света и у нас

Букурещ раздава ваучери за закупуване на еко коли

Проливен дъжд наводни част от Русе

Галена дефилира по бански в Маями Фолк певицата се разходи рамо до рамо с известни манекенки

Един от задържаните надзиратели във Варна остава в ареста, другите – под домашен арест

Пентагонът подкрепи решението на Тръмп да покани Путин в САЩ

Протестиращите в Шарково се разграничиха от политическите партии

Голям залък Какво обичат да си похапват световните лидери

Близо 240 преселници без документи задържаха в Турция

С нов апарат се сдоби единственото УНГ отделение в Търновско

Снимка: Веселина Ангелова

С нов съвременен апарат работят вече специалистите от отделението „Уши, нос, гърло“ в болницата „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица. За нуждите на единственото отделение УНГ във Великотърновска област, след търг за медицинска апаратура, бе закупен фибро рино фаринго ларингоскоп. Стойността на апарата е 14 000 лева, като в перспектива той може да се надгражда с допълнителна апаратура като например монитор за по-добра видимост не само от лекуващия лекар, но и от повече негови колеги или специализанти.

Фибро рино фаринго ларингоскопът се ползва за преглед и диагностика. „Апаратът щади пациента, тъй като се избягват редица други по-болезнени процедури, за да извършим диагностично заключение. След впръскване на обикновен анестетик, се прави обстоен преглед. Могат да се установяват ракови образувания в носоглътката, полипи и да се поставят диагнози“, обяснява завеждащият отделението д-р Атанас Атанасов.

Специалистите УНГ в горнооряховската болница най-често лекуват ангини, ринити, възпаление на ушите, често се изваждат и чужди тела от носа, ушите и др. Правят и хирургични интервенции. Около 35 до 40 пациента минават през отделението месечно. От ръководството на болницата и на отделението обмислят да се насочат към детското здравеопазване, по-точно операции на сливиците на децата. По отношение ваденето на сливиците, оториноларингологът обяснява, че тази тема дълги години е била спорна.

„С развитието на имунологията се доказа, че сливиците не са никак безобиден орган в човешкото тяло, а имат важна функция за имунната система. Затова и не трябва да се отстраняват след първата ангина“, съветва д-р Атанасов.

По думите на специалиста, ако проблемът стане хроничен обаче може да се стигне до ендокардити, ревматизъм, да се натрупват в ставите – раменните, колянните, глезенните или в бъбреците. В тези случаи сливиците трябва задължително да се премахнат. Д-р Атанасов е категоричен, че ангините, особено хроничните, е добре да се лекуват само от специалист УНГ, но много често това правят общопрактикуващите лекари.

„Има си стандарти, по които протича лечението – подборът, дозирането и продължителността на антибиотика, обяснява той и уточнява, че терапията често продължава между 7 и 14 дни. Не са редки случаите, когато след назначаване на лечение от неспециалист, след това пациентът пристига в болницата с усложнения- абцеси, оток на ларинкса, отити и др“, споделя д-р Атанасов.
С фибро рино фаринго ларингоскопа може да се установи или отхвърли причина за тежко и проблемно хъркане, обяснява още д-р Атанасов.

„Хъркането е здравословен проблем и понякога може да причини големи вреди, до намаляване на снабдяването с кислород на мозъчните клетки, дори до смърт по време на сън. Сред причините може да са хипертрофия на сливиците, чуждо тяло, деформации в носната преграда, проблемни зони в носоглътката и др“, допълва д-р Атанасов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.