С олимпийски символ посрещнаха 80-годишен мореплавател За 22 месеца д-р Васил Куртев измина 26 000 мили

unnamed-6В истински морски празник се превърна посрещането на мореплавателя д-р Васил Куртев от околосветското му плаване. Ветроходци му сложиха олимпийския символ –лавров венец, а представителният духов оркестър на ВМС свири в негова чест на Морска гара във Варна.

Точно в 17.30 ч. след 22 месеца в морета и океани  80-годишният шкипер и единствен член на екипажа на яхта „Одесос” акостира на родния бряг. „Аз съм щастлив! Обичам ви”, каза мореплавателят, трогнат и изненадан от голямото посрещане. Той трябваше да се прибере няколко часа по-рано, но около нос Емине е свършило горивото на лодката му и доплава с надути платна. На кея го чакаше съпругата му д-р Мария Панайотова, синът му Иван Куртев, близки и приятели от град Каварна.

Д-р Васил Куртев потегли на околосветското плаване на 5 август 2015 г.  Своя 80-ти рожден ден е посрещнал в Индийския океан на 22 януари , сам на борда и се е почерпил с „каквото дал Господ” по думите му.  Морският мъж е трикратен носител на най-престижната  награда „Златен глобус” на фондация „ Кор Кароли”.

Той направи околосветското си плаване в годината , когато се навършват четири десетилетия от обиколката на първия ни голям мореплавател кап.Георги Георгиев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Браво на този истински и достоен българин!!!Представител на поколението изградило България след войните.Нека по-младите се учат и постигнат подобни успехи.

  2. Медиите, пишете повече за този човек, направете филм, напишете книга. Не се ограничавайте само с една дописка и няколко снимки. За да направи такъв преход, този човек има история, голяма история, която трябва да стигне до всеки българин, до всяко сърце.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.