Дневен хороскоп на Алена за петък, 22.11.2019

На 22 ноември 2019 да почерпят

Защо говорим и ходим насън

Нетаняху отрече обвиненията в корупция Израелският премиер заяви, че делото срещу него е равносилно на преврат

Търговската война на САЩ с Китай е пред въоръжен конфликт Това смята бившият държавен секретар Хенри Кисинджър

Сърбия и Русия в шпионска афера (обзор) Представител на Белград замеси и България

България поиска сътрудничество с всички европейски държави във връзка с борбата с трафика на културни ценности

„Грами”-тата прекалиха с политкоректността Номиниран е първият чернокож гей с №1 песен в САЩ

Отвлякоха инвалид без крака, за да проси в Европа Интерпол издирва Мариус Петков

Близо 5000 души са загинали заради морбили в Конго

17 години затвор за Черната вдовица от Бургас (обзор)

Отрова за мишки убила Стефан (обзор) Майката: Не приемам твърденията, на трите ми деца нямаше нищо

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 ноември 2019

Майки на деца с увреждания на протест срещу избора на Валери Симеонов за зам.-председател на НС

Хакерска атака срещу Галио Д Смениха паролата на фейсбук профила му

С просия в Брюксел се изкарват повече пари, отколкото с работа в България

Младен показва дегизировката си със скъсания панталон, за да изглежда по-измъчен и беден.

Брюкселско кафене близо до Гран плас. Следобедното слънце е изкарало навън белгийците и аромат от кафе, шоколад и прясно опечени гофрети се носи от всички страни.

Изведнъж около масите почва да скача и обикаля чевръст млад мъж, разчорлен, с разпран панталон и протяга ръце към хората. Просякът е доста нахален и настойчив. Приближава и нашата маса, но остава учуден, че ние дори не го поглеждаме. По български не се впечатляваме лесно, уморено ни е и нямаме желание даже да му махнем. А той решава, че няма да ни остави на мира и започва да ни говори на различни езици – реди френски, английски, испански, немски. Ядец, няма реакция. Изведнъж му казвам – ако проговориш на български, ще ти дам две цигари.

И – о, чудеса! Мъжът продумва на кристален български език. „Ами така кажете, че сте българи, та да се разберем. Не ми давайте нищо, само добра дума да си кажем“, каканиже мъжът и изведнъж в наша чест вади от джоба си шапка с цветовете на българския трибагреник и я нахлупва, хилейки се идиотски.

 

14-3
Гран плас – любимо място за разходка и на нашенци, когато не са на работа.
14-4
Брюкселските улици са препълнени с чужденци, сред които има и много българи.

 

 

Казвам се Младен Желязков, 35-годишен съм, от Видин. Да не мислите, че винаги съм бил просяк. Не, но така се наложи. Животът така ме подреди. Преди две години аз и още четирима българи почнахме работа при нашенец в Брюксел. Имаше строителна фирма, бачкахме и ни плащаше добре. Но до едно време. Изведнъж каза, че го е закъсал и ако искаме работа, трябва да му помогнем. Искаше да тегли заем, а ние да му станем поръчители. Направи ни съдружници, даде ни 5% от собствеността на фирмата. Изтегли кредит, ние подписахме. И после дим да го няма, изчезна. Така ние увиснахме с дългове и без пари. Измами ни с една дума“, разказва Младен. За капак на всичко му откраднали и документите и така се озовал на улицата.

Но аз не искам документи, искам тук да си остана. Оказах се на улицата, спя на гарата вечер, а през деня обикалям и прося“, казва Младен от Видин.

Питам го има ли професия, какво е учил в България, а той отговаря: завърших ресторантьорство, готвач и сервитьор мога да бъда. Но не си струва, малко пари дават. Аз тук от просия в лоши дни изкарвам по 20 евро на ден, а в добри стигам до 50 евро. Парите са добри, защото от тях не давам за храна. Тук, в Брюксел, има доста приюти, където се храня, и така парите си остават за мен, за други нужди. Младите хора са по-състрадателни и щедри, те по-често ми дават пари, а най-много гледам да страня и да се пазя от румънци. Те бият и ограбват, разкрива част от тайните на занаята наш Младен. Не крие, че просията и лесните пари са му харесали и вече цяла година така си вади хляба. И сестра му е в Брюксел, тя работи, има жилище и той от време на време ходи при нея. От Видин тръгнал преди 15 години по белия свят. Всички заминавали на гурбет и той хукнал. Обиколил е много държави – Испания, Франция, Германия, Италия, Швейцария, преди да попадне в Белгия. Работил все в строителството, казва, че най-му харесало в Швейцария, добри пари плащали, но не успял да се оправи с документите и го изгонили.

Казваме, че ако иска, може да се върне в България, за готвачи работа има и добри пари плащат, а той гърлено се смее – ти луда ли си, та аз тук от просия изкарвам повече пари на ден от нормална работа в България. По корем да се влача няма да се върна. Тук е сърцето на Европа, бяла държава, у нас е само нерви, наемат те, работиш, а после не ти плащат и викат – ще чакаш. Да, ама сметките не чакат. И кой те защитава? Никой. Ето заради това няма връщане.

Давам му обещаните две цигари и той си тръгва с викове – да пратиш поздрави на Видин.

И потъва сред група от протестиращи еколози на улицата. Разконспирирана, че съм българка, и то журналистка, ме спират за разговор и две дами на 60 години. Искат просто да си поговорим на български език, защото им е приятно да чуят наша реч, но отказват да ги снимам. Щели у нас да ги познаят, а те не искали. Едната нашенка разказва, че дошла в Брюксел преди 16 години.

Работих в завод, съкратиха ме, всичко се срина, на тия години кой да ме наеме. Така тръгнах с приятелка насам. Почнах работа в Брюксел, в завод за пилешки продукти. Но се разболях, имам проблем с краката. Сега чакам да ми излезе документ за инвалид от Белгия и да ми дадат някаква помощ. Дойде и дъщерята, тя работи нелегално в Кралския дворец като помощник-градинар за един турчин, който е на щат. Та той й плаща надница и така се оправяме прилично. Към 1000 евро ги докарваме, разказва нашенката. И се хвали, че знае всички евтини магазини и промоции в Брюксел.

Другата пък била магазинерка у нас, но й омръзнало да получава жълти стотинки – минималната работна заплата. И така тръгнала и тя към Брюксел. Тук работи на повикване като чистачка по кръчми, жилища, където я викнат. Оправя се някак.

Нямаме намерение и двете да се прибираме в България, ще стоим тук, докато вземем пенсии. Това ни е целта, защото ако се пенсионираме у нас, ще вземем 200 лева и с тях накъде – умираме. А тук имаме шанса да получим прилични пенсии, минимум 800 евро. Ех, с такива пари у нас ще сме богаташки, смеят се нашенките. И на изпроводяк ни казват – пишете, че ние сме прокудени, нашето поколение никой не го ще, тръгнахме си, защото нямахме избор. Дано поне внуците имат късмет да живеят в по-уредена и нормална България“. И сълзите им потекоха по сбръчканите лица. И си тръгнаха клатейки се, защото по-здравата крепеше другата с болните крака. След миг големият град ги погълна .

А пред очите ни премина поредната военна двойка патрули, въоръжена до зъби, в Брюксел и ни стресна, приземи и припомни ,че Европата вече не е такава, каквато я познавахме. Вече трайно се е настанил страхът за оцеляване, за бъдещето, страх от тероризъм, страх от различните. Но и това не плаши нашенци, пръснали се по света да търсят късмет и препитание.

 

 

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Възмездие ще има, да му мислят свинете, които скапаха тази държава и народ.

  1. Олигофрен, това просията е „работа“ само за тебе. Тебе злобата те е превърнала в компрачикос, така че, ГОТОВ СИ. Няма да ти се наложи да използваш грим.

   1. ходи лижи евроатлантически зaдници…

    1. Интересни акъли даваш коменте. Явно си голям специалист, че от раз даваш такива съвети. Не ти завиждам и жалко за родителите където са те отгледали за да се продадеш за жълти стотинки на руснаците.

 2. Малее ….. и всички му вярват на тоя тарикат ! Ще взема 800 евро пенсия , минус 33% държавен данък върху пенсията , минус 50% от останалата сума , ако се върне в България ! И живее , като скот , ами ако се разболее …. Ужасни лъжи се носят в Българското интернет общество! Така хората се лъжат и като отидат там започват от 0 и с много унижения и проблеми , а колко дълго се живее по този начин ?! Светланке , не лъжи хората в България , там вече сме по-зле от мигриращата армия на исляма ! Скоро ще последва Европейска гражданска война и така , както стана в Северна Африка , Близкия Изток , Украйна ! Трябва да благодариме на голения демократ Обама и неговата маша Хилари ! Европа ще се върне 60 години назад !…..Светът стана едно голямо село и никъде не е добре за обикновените хора ………………….

  1. няма значение колко ще взимат – важното е белгийските говеда да си платят дет изнасяха демокрация чрез техните организации у нас!

 3. До .. petroff … пандурчо … малоумници , които работи във европа със платени осигорофки за пенсия , си я взима наистена .. минималната е 500 евро .. социалната също е 500 евро като навършиш годините .. Във измамната държава България пенсия взимат .. рано пенсионираните 20 заплати , и пак на работа , другите РОБИ .. работят цял живот , докато умрат на 70 години , зада има пари за престъпниците , рано пенсионираните на 45 50 години да си живеят спокоино живота , като има бодали да работят докато са живи … Бягаите мили хора от тая държава България , тя е само за престъпниците които окрадоха за 27 години България , не им РОБУВАИТЕ повиче …

  1. Аз съм млад и образован човек живеещ в България и не смятам неграмотно написаното Ви мнение за релевантно. Прав Ви път да слугувате и просите в Европа и Щатите!

 4. така е при демокрацията, а евроатлантиците кат кунева и бъчварова ще карат арабели у нас, докат олигoфренът плевнелиев решава световните проблеми.

  1. При демокрацията е като в Белгия и останалия нормален свят. В България все още комунягите са на власт и ти си пример за това, че червени про руски зловередни влияния има над родината ни. Срам и позор си ти коменте… ти и приятелката ти Велемир.

   1. Значи, приятелю „petroha“, бат’бойко, дето е на власт, е най-големият комунист???? Аре стига бе, ами защо тогава не искаше да помогне на комунистката Бокова???? Пък, доколкото чета и слушам радио, бат’бойко най-много обича да слуша „началничката“ Меркел, а не Путин !!!!!!

 5. Заслужава си съдбата народа, такива управници си избира! Затова на тези избори пак гласувайте за Кунева и Бъчварова.

 6. ХОРА,ИСТИНАТА Е,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ Е МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ.КОЙ И КАК ПО ЧИЕ НАРЕЖДАНЕ,ЦЯЛАТА ДЪРЖАВЕ БЕ РАЗБИТА.ХОРАТА ДОКАРАНИ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА,БОЛНИ,СЪСИПАНИ И ПРОЧИЕ.ДОКАТО СА НА ВЛАСТ ВСИЧКИТЕ СТАРИ НОВИ КОМУНИСТИ,ТОВА НИ Е ДЕРЕДЖЕТО.ХОРАТА НА СОРОС СА ВЪВ ВЛАСТТА ОТ ГОДИНИ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И БАТ БОКО.ТА ТАКА………………………………………..

 7. Доколкото разбрах у нас доживяват поне да 70 години, защото в Съвецкия съюц не доживяват и 60. Тези които достигат 60 е благодарение на безплатната медицинска помощ и образование. Но дечицата на всички големци масово са населили източното и западно крайбрежие на Атлантическия океан. Децата на Сталин, Хрушчов вече се пенсионираха но затова пък внуците и правнуците са налице. Чичко Владимир Владимирович също има с какво да се похвали. Внуците на нашите активни борци не остават по-назад. Така че споко, Трета СВ няма да има. И не заблуждавайте читателите, първото поколение емигранти живее трудно, но второто живее охолно. Има образование, работа, семейство. Децата не знаят български, от буквите на Кирил и Методий познават само А, Е и О. На този етап това е достатъчно.

 8. България се обезлюдява с невиждани темпове. Хората мрат като мухи. Стари, млади без значение. До няколко години ще има София , Пловдив, Варна и тук там някой сбъркал се европеец. Държавата и тя е на смъртно легло. Агонизира бавно , но сигурно. Ако не се направи нещо наистина революционно за благоденствието на хората до 10 години българите по тези земи ще са бели лястовици.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.