Шефът на НЗОК: Системата на здравеопазването ще се срине след година-две

„Туитър“ блокира повече от 1000 акаунти по подозрение за руска пропаганда

Кола излетя на пътя край Банско, четирима ранени

Буря е повредила части от руски ракетен комплекс С-400, пътуващ за Китай

Тереза Мей: Втори референдум във Великобритания за Брекзит няма да има

Рокпевецът Том Пети е починал от свръхдоза от седем лекарства

Косовската полиция не предвижда специални мерки за сигурност при визитата на сръбския президент

Еротична екстраваганца от Франсоа Озон Страхотната мацка Марин Вакт с главна роля в “Double Lover”

Пентагонът: Операцията на Турция в Африн няма да повлияе на двустранните отношения

Джеймс Матис: Изправени сме пред все по-голяма заплаха от ревизионистки сили като Китай и Русия

Правителствена парализа в САЩ, в Сената не се споразумяха за бюджета

Сергей Лавров: Ядреното споразумение с Иран няма да оцелее, ако САЩ се оттеглят от него

Хиляди младежи протестираха в Будапеща с искане за образователна реформа

Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

С просия в Брюксел се изкарват повече пари, отколкото с работа в България

Младен показва дегизировката си със скъсания панталон, за да изглежда по-измъчен и беден.

Брюкселско кафене близо до Гран плас. Следобедното слънце е изкарало навън белгийците и аромат от кафе, шоколад и прясно опечени гофрети се носи от всички страни.

Изведнъж около масите почва да скача и обикаля чевръст млад мъж, разчорлен, с разпран панталон и протяга ръце към хората. Просякът е доста нахален и настойчив. Приближава и нашата маса, но остава учуден, че ние дори не го поглеждаме. По български не се впечатляваме лесно, уморено ни е и нямаме желание даже да му махнем. А той решава, че няма да ни остави на мира и започва да ни говори на различни езици – реди френски, английски, испански, немски. Ядец, няма реакция. Изведнъж му казвам – ако проговориш на български, ще ти дам две цигари.

И – о, чудеса! Мъжът продумва на кристален български език. „Ами така кажете, че сте българи, та да се разберем. Не ми давайте нищо, само добра дума да си кажем“, каканиже мъжът и изведнъж в наша чест вади от джоба си шапка с цветовете на българския трибагреник и я нахлупва, хилейки се идиотски.

 

14-3
Гран плас – любимо място за разходка и на нашенци, когато не са на работа.
14-4
Брюкселските улици са препълнени с чужденци, сред които има и много българи.

 

 

Казвам се Младен Желязков, 35-годишен съм, от Видин. Да не мислите, че винаги съм бил просяк. Не, но така се наложи. Животът така ме подреди. Преди две години аз и още четирима българи почнахме работа при нашенец в Брюксел. Имаше строителна фирма, бачкахме и ни плащаше добре. Но до едно време. Изведнъж каза, че го е закъсал и ако искаме работа, трябва да му помогнем. Искаше да тегли заем, а ние да му станем поръчители. Направи ни съдружници, даде ни 5% от собствеността на фирмата. Изтегли кредит, ние подписахме. И после дим да го няма, изчезна. Така ние увиснахме с дългове и без пари. Измами ни с една дума“, разказва Младен. За капак на всичко му откраднали и документите и така се озовал на улицата.

Но аз не искам документи, искам тук да си остана. Оказах се на улицата, спя на гарата вечер, а през деня обикалям и прося“, казва Младен от Видин.

Питам го има ли професия, какво е учил в България, а той отговаря: завърших ресторантьорство, готвач и сервитьор мога да бъда. Но не си струва, малко пари дават. Аз тук от просия в лоши дни изкарвам по 20 евро на ден, а в добри стигам до 50 евро. Парите са добри, защото от тях не давам за храна. Тук, в Брюксел, има доста приюти, където се храня, и така парите си остават за мен, за други нужди. Младите хора са по-състрадателни и щедри, те по-често ми дават пари, а най-много гледам да страня и да се пазя от румънци. Те бият и ограбват, разкрива част от тайните на занаята наш Младен. Не крие, че просията и лесните пари са му харесали и вече цяла година така си вади хляба. И сестра му е в Брюксел, тя работи, има жилище и той от време на време ходи при нея. От Видин тръгнал преди 15 години по белия свят. Всички заминавали на гурбет и той хукнал. Обиколил е много държави – Испания, Франция, Германия, Италия, Швейцария, преди да попадне в Белгия. Работил все в строителството, казва, че най-му харесало в Швейцария, добри пари плащали, но не успял да се оправи с документите и го изгонили.

Казваме, че ако иска, може да се върне в България, за готвачи работа има и добри пари плащат, а той гърлено се смее – ти луда ли си, та аз тук от просия изкарвам повече пари на ден от нормална работа в България. По корем да се влача няма да се върна. Тук е сърцето на Европа, бяла държава, у нас е само нерви, наемат те, работиш, а после не ти плащат и викат – ще чакаш. Да, ама сметките не чакат. И кой те защитава? Никой. Ето заради това няма връщане.

Давам му обещаните две цигари и той си тръгва с викове – да пратиш поздрави на Видин.

И потъва сред група от протестиращи еколози на улицата. Разконспирирана, че съм българка, и то журналистка, ме спират за разговор и две дами на 60 години. Искат просто да си поговорим на български език, защото им е приятно да чуят наша реч, но отказват да ги снимам. Щели у нас да ги познаят, а те не искали. Едната нашенка разказва, че дошла в Брюксел преди 16 години.

Работих в завод, съкратиха ме, всичко се срина, на тия години кой да ме наеме. Така тръгнах с приятелка насам. Почнах работа в Брюксел, в завод за пилешки продукти. Но се разболях, имам проблем с краката. Сега чакам да ми излезе документ за инвалид от Белгия и да ми дадат някаква помощ. Дойде и дъщерята, тя работи нелегално в Кралския дворец като помощник-градинар за един турчин, който е на щат. Та той й плаща надница и така се оправяме прилично. Към 1000 евро ги докарваме, разказва нашенката. И се хвали, че знае всички евтини магазини и промоции в Брюксел.

Другата пък била магазинерка у нас, но й омръзнало да получава жълти стотинки – минималната работна заплата. И така тръгнала и тя към Брюксел. Тук работи на повикване като чистачка по кръчми, жилища, където я викнат. Оправя се някак.

Нямаме намерение и двете да се прибираме в България, ще стоим тук, докато вземем пенсии. Това ни е целта, защото ако се пенсионираме у нас, ще вземем 200 лева и с тях накъде – умираме. А тук имаме шанса да получим прилични пенсии, минимум 800 евро. Ех, с такива пари у нас ще сме богаташки, смеят се нашенките. И на изпроводяк ни казват – пишете, че ние сме прокудени, нашето поколение никой не го ще, тръгнахме си, защото нямахме избор. Дано поне внуците имат късмет да живеят в по-уредена и нормална България“. И сълзите им потекоха по сбръчканите лица. И си тръгнаха клатейки се, защото по-здравата крепеше другата с болните крака. След миг големият град ги погълна .

А пред очите ни премина поредната военна двойка патрули, въоръжена до зъби, в Брюксел и ни стресна, приземи и припомни ,че Европата вече не е такава, каквато я познавахме. Вече трайно се е настанил страхът за оцеляване, за бъдещето, страх от тероризъм, страх от различните. Но и това не плаши нашенци, пръснали се по света да търсят късмет и препитание.

 

 

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Възмездие ще има, да му мислят свинете, които скапаха тази държава и народ.

  1. Олигофрен, това просията е „работа“ само за тебе. Тебе злобата те е превърнала в компрачикос, така че, ГОТОВ СИ. Няма да ти се наложи да използваш грим.

    1. Интересни акъли даваш коменте. Явно си голям специалист, че от раз даваш такива съвети. Не ти завиждам и жалко за родителите където са те отгледали за да се продадеш за жълти стотинки на руснаците.

 2. Малее ….. и всички му вярват на тоя тарикат ! Ще взема 800 евро пенсия , минус 33% държавен данък върху пенсията , минус 50% от останалата сума , ако се върне в България ! И живее , като скот , ами ако се разболее …. Ужасни лъжи се носят в Българското интернет общество! Така хората се лъжат и като отидат там започват от 0 и с много унижения и проблеми , а колко дълго се живее по този начин ?! Светланке , не лъжи хората в България , там вече сме по-зле от мигриращата армия на исляма ! Скоро ще последва Европейска гражданска война и така , както стана в Северна Африка , Близкия Изток , Украйна ! Трябва да благодариме на голения демократ Обама и неговата маша Хилари ! Европа ще се върне 60 години назад !…..Светът стана едно голямо село и никъде не е добре за обикновените хора ………………….

  1. няма значение колко ще взимат – важното е белгийските говеда да си платят дет изнасяха демокрация чрез техните организации у нас!

 3. До .. petroff … пандурчо … малоумници , които работи във европа със платени осигорофки за пенсия , си я взима наистена .. минималната е 500 евро .. социалната също е 500 евро като навършиш годините .. Във измамната държава България пенсия взимат .. рано пенсионираните 20 заплати , и пак на работа , другите РОБИ .. работят цял живот , докато умрат на 70 години , зада има пари за престъпниците , рано пенсионираните на 45 50 години да си живеят спокоино живота , като има бодали да работят докато са живи … Бягаите мили хора от тая държава България , тя е само за престъпниците които окрадоха за 27 години България , не им РОБУВАИТЕ повиче …

  1. Аз съм млад и образован човек живеещ в България и не смятам неграмотно написаното Ви мнение за релевантно. Прав Ви път да слугувате и просите в Европа и Щатите!

 4. така е при демокрацията, а евроатлантиците кат кунева и бъчварова ще карат арабели у нас, докат олигoфренът плевнелиев решава световните проблеми.

  1. При демокрацията е като в Белгия и останалия нормален свят. В България все още комунягите са на власт и ти си пример за това, че червени про руски зловередни влияния има над родината ни. Срам и позор си ти коменте… ти и приятелката ти Велемир.

   1. Значи, приятелю „petroha“, бат’бойко, дето е на власт, е най-големият комунист???? Аре стига бе, ами защо тогава не искаше да помогне на комунистката Бокова???? Пък, доколкото чета и слушам радио, бат’бойко най-много обича да слуша „началничката“ Меркел, а не Путин !!!!!!

 5. Заслужава си съдбата народа, такива управници си избира! Затова на тези избори пак гласувайте за Кунева и Бъчварова.

 6. ХОРА,ИСТИНАТА Е,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ Е МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ.КОЙ И КАК ПО ЧИЕ НАРЕЖДАНЕ,ЦЯЛАТА ДЪРЖАВЕ БЕ РАЗБИТА.ХОРАТА ДОКАРАНИ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА,БОЛНИ,СЪСИПАНИ И ПРОЧИЕ.ДОКАТО СА НА ВЛАСТ ВСИЧКИТЕ СТАРИ НОВИ КОМУНИСТИ,ТОВА НИ Е ДЕРЕДЖЕТО.ХОРАТА НА СОРОС СА ВЪВ ВЛАСТТА ОТ ГОДИНИ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И БАТ БОКО.ТА ТАКА………………………………………..

 7. Доколкото разбрах у нас доживяват поне да 70 години, защото в Съвецкия съюц не доживяват и 60. Тези които достигат 60 е благодарение на безплатната медицинска помощ и образование. Но дечицата на всички големци масово са населили източното и западно крайбрежие на Атлантическия океан. Децата на Сталин, Хрушчов вече се пенсионираха но затова пък внуците и правнуците са налице. Чичко Владимир Владимирович също има с какво да се похвали. Внуците на нашите активни борци не остават по-назад. Така че споко, Трета СВ няма да има. И не заблуждавайте читателите, първото поколение емигранти живее трудно, но второто живее охолно. Има образование, работа, семейство. Децата не знаят български, от буквите на Кирил и Методий познават само А, Е и О. На този етап това е достатъчно.

 8. България се обезлюдява с невиждани темпове. Хората мрат като мухи. Стари, млади без значение. До няколко години ще има София , Пловдив, Варна и тук там някой сбъркал се европеец. Държавата и тя е на смъртно легло. Агонизира бавно , но сигурно. Ако не се направи нещо наистина революционно за благоденствието на хората до 10 години българите по тези земи ще са бели лястовици.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.