С референдум в Провадия спасяват уникалните солни бани като тези в Карлови Вари

Възстановяване на уникалното солно балнеолечение и на закритите родилно и хирургическо отделение в единствената болница в Провадия е каузата, която обедини местните с искане за референдум в града.

На 22 февруари е насрочено извънредно заседание на ОбС с една единствена точка за провеждане на допитването.Инициативен комитет с председател инж.Кадрия Мехмед внесе миналия месец необходимата подписка на жителите на Провадия, събрана при това в условията на най- тежката зима в града. Местните хора искат да се възстановят солните минерални бани, чиито единствен аналог в света са тези в Карлови Вари-Чехия.Дори според експерти провадийската вода бие по 4 показатели тази в прочутия чужд курорт.

Според две постановления на МС от 1992 и 1997г. провадийската вода влиза в списъка на минералното богаство с национално значение, припомня инж. Мехмед, която със своите съмишленици –инженер, адвокат, икономисти, са изровили цялата документация за баните и съдбата им през годините. След приватизацията им през 2004 г., те са затворени, тънат в бурени и разруха, и балнеолечение не съществува. Те могат да бъдат възстановени в самия двор на сградата, който е общинска собственост и се шири на около 50 дка площ. Първото лечебно изворче е открито от млад войник през 1917 г., а през 1962 г. се строи модерна за времето си балнеология. Годишно в нея тогава са лекувани по 6000 болни, извършвани са 8000 първични и вторични прегледи и близо 150 000 процедури. Курортът е давал препитание на местните хора, които сега масово са безработни.

Провеждане на референдума ще реши въпроса и с болницата в града, останала през 2010 г.без хирургическо и родилно отделение, смятат инициаторите. Най-отдалеченото село в Провадийско е на 80-85 км от Варна и жените сега раждат най-често или в линейката по пътя, или на кушетка в Спешното в Провадия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони