С руски пари Цветан Василев наема четирима нови лобисти в САЩ

Повечето от договорите с четиримата нови лобисти са сключени на името на съпругата на Цветан Василев - Антоанета, вероятно заради продължаващото наказателно дело срещу бившия собственик на източената КТБ, по което той е основен подсъдим.

Писмото срещу Гешев, пуснато от конгресмена Уорън Дейвидсън преди Коледа, писано от укриващия се в Белград бивш собственик на фалиралата КТБ

Бившият собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев е наел четирима нови лобиста в САЩ през 2022 г. Това става ясно от справка в публичния регистър на лобистите в Америка, в който те са задължени да публикуват договорите и сумите, които получават по тях от клиентите си – частни лица и компании, международни организации и публични институции на чужди държави. 

Справката потвърждава с категоричност, че именно Цветан Василев е действителният автор на писмото, подписано от американския конгресмен Уорън Дейвидсън до финансовия министър на САЩ ДжанетЙелън. В изтеклия на 23 декември в социалните мрежи документ републиканецът настоя за налагането на санкции спрямо главния прокурор Иван Гешев, като аргументите му изцяло се припокриват с тези на Цветан Василев, с които последният многократно е атакувал българското държавно обвинение през изминалите осем години. Укриващият се от 2014 г. в Белград бивш банкер, който задочно е подсъдим у нас по делото за източването чрез контролирани от него фирми-бушони на общо 5 млрд. лв. от КТБ, до момента не е признавал за наетите от него нови лобисти и съответните адвокатски кантори в САЩ. Макар че през изминалата година Цветан Василев в почти всичките си интервюта, които отдавна не предизвикват интерес сред широката аудитория, загатваше, че активно работи срещу уличилите го в престъпна дейност у нас институции и техните ръководители.

Бившият конгресмен Ед Ройс се е съгласил да представлява Антоанета Василева пред Конгреса, в който е прекарал 26 години, срещу поне 50 000 долара хонорар за три месеца.

Всъщност новите лобистки договори не са сключвани от самия Василев, а от неговата съпруга – Антоанета. Тя още в края на януари 2022 г. срещу  сумата от 50 000 долара за тримесечие наема Едуард Ройс, бивш конгресмен със забележителна 26-годишна политическа кариера в Камарата на представителите, както и Саманта Карл-Йодер, бивш дипломат от кариерата, работила над 20 години в Държавния департамент и в посолства на САЩ по света. През есента на миналата година Антоанета Василева сключва договори с още двама лобиста - Д.С.Богс, бивш съветник в Сената на САЩ, специалист по арбитражните въпроси с кариера в Световната банка, както и с млад адвокат от сръбски произход - Милош Ивкович, който представя себе си като специалист по търговски дела с практика в Австрия, Съединените щати и Сърбия. Единствено с него Цветан Василев има пряк договор като клиент.

Бившият представител на Републиканската партия в Конгреса вероятно е издействал писмото на Цветан Василев срещу Иван Гешев да бъде подписано от настоящия конгресмен Уорън Дейвидсън, който се оказа противник на Зеленски и привърженик на Путин.

С новите договори общият брой на лобистите в САЩ, които Цветан Василев и съпругата му Антоанета са наели от 2017 година досега, в опит да избегнат правосъдието в България, а разследвалите ги български власти бъдат санкционирани от американското правителство, стават общо шест. Нещо изключително нетипично и рядко срещано в практиката в Щатите, най-малкото заради стойността на адвокатските хонорари, които клиентите ще трябва да платят. Защо и как Цветан Василев през съпругата си предприема ударната акция по ангажиране на нови лобисти, не е известно, но прави впечатление, че през 2020 и 2021 г. подсъдимият у нас банкер, е превеждал символични суми на предходните адвокатски кантори, които бяха наети от него още през 2017 г. Всъщност, от справката става ясно, че изглежда Василев се е отказал от услугите на предходните лобисти, които, въпреки множество му закани, че ще осигурят санкции по закона „Магнитски“ за официални български лица, се провалиха. 

Друга подробност е, че хонорарът на двама от новите лобисти на Василеви се оказва двоен спрямо този, който са декларирали предходните им представители. Най-голям интерес от новите лобисти предизвиква републиканеца Едуард Ройс, който е приел да представлява Василеви пред Камарата на представителите, в която самият той е пребивавал като член в продължение на цели 26 години. Интересна подробност е, че в последния мандат на Ройс като конгресмен, той е член на Комисията по финансови въпроси заедно с далеч по-младия от него републиканец Уорън Дейвидсън. Това обстоятелство обяснява и механизма, по който писмо с лансирани от Цветан Василев твърдения срещу българския обвинител №1 Иван Гешев се оказва подписано от член на Конгреса. Съдържанието на писмото е изготвено от близки до Василев ПР-експерти и журналисти в България, предадено е на лобиста, който използва връзките си с действащи конгресмени и един от тях се съгласява да го подпише и адресира до министъра на финансите. Потвърждение на всичко това дава и обстоятелството, че в договора на Антоанета Василева от 31 януари 2022 г., с който тя ангажира Ройс и Карл-Йодер, е посочено, че двамата ще я представляват пред Камарата на представители, чийто член е именно авторът на писмото срещу Иван Гешев от дните преди Коледа – конгресменът Дейвидсън.

Най-слабото място в този план се оказа именно изпълнителят – Уорън Дейвидсън или по точно позициите му по ключови за американската външна политика въпроси. Републиканецът е силно критикуван във Вашингтон заради силно негативното му отношение към украинския лидер ВолодимирЗеленски, както и против подкрепата на САЩ за Украйна. За сметка на това Дейвидсън е разглеждан като симпатизиращ на руския президент Владимир Путин член на Конгреса, факт, който го поставя в изолация дори в средите на Републиканската партия.

Ангажирането на Едуард Ройс и Саманта Карл-Йодер от Антоанета Василева е оценено на максималната възможна стойност – 50 000 долара на тримесечие. Дали и какви суми получават канторите от клиентите извън официално обявените в публичния регистър остава неясно. Действията на ветерана-републиканец и ангажирането му с казуса на Цветан Василев пораждат въпроси, които освен етичен характер, могат да го поставят в доста деликатно положение, особено като се има предвид, че в дългата си кариера е бил дори председател на Външната комисия на Конгреса.

Макар и задочно, Василев е подсъдим по наказателно дело в страна членка на Европейския съюз, както и на НАТО, т.е. в партньорска за САЩ държава. Нещо повече, между САЩ и България има действащо стратегическо споразумение, включително в областта на върховенството на правото, което нито за момент не е поставяло под съмнение гаранциите за независимост на правосъдието у нас. В този смисъл ангажиментът на бившия конгресмен със сериозен политически опит от лице, обвинено в изключително сериозни финансови престъпления, какъвто именно е Цветан Василев, влиза в остро противоречие с официалната американска политика спрямо България. От много дълго време САЩ настояват, че дела срещу лица, използвали публични средства, (какъвто е казуса и с КТБ), за да влияят върху обществено-политическите процеси в страната, включително чрез политическа корупция, трябва да приключват с ефективни присъди. Заради това по-скоро куриозно, отколкото сериозно звучат обстоятелствата, които наетите от Василеви лобисти са посочили в договорите си за своето ангажиране, а именно: „провеждане на антикорупционна реформа в България“, „антикорупция“ и „върховенство на правото“. Като в отчета за направените плащания към кантората на Едуард Ройс и Саманта Карл-Йодер дори е посочено, че Антоанета Василева имала отношение към посочените мотиви за договора за лобизъм.

Месец след като бе обвинен от българската прокуратура за шпионаж в полза на Русия, в края на 2019 г. Николай Малинов бе награден лично от руския президент.

Що се отнася до етичния проблем, в който изпада Едуард Ройс, то той е повече от сериозен, особено в настоящата ситуация в отношенията между САЩ и Русия. Публичен и добре известен факт е, че Василев дължи своето безметежно пребиваване в Сърбия от края на 2014 г. и до днес, на връзките с близки до Кремъл олигарси като Константин Малофеев, спрямо когото в края на ноември 2022 г. американски прокурори поискаха конфискация на активи, намиращи се в САЩ на стойност над 5 млн. долара. Близостта на Василев и Малофеев датира от опитите на подсъдимия ексбанкер да заграби през 2014-2015 г. с помощта на въпросния руски олигарх, негови подставени лица и разузнавателните служби на Москва, активи на КТБ – от военни заводи, през телекомуникационна компания, до фирми опериращи в сферата на търговията с горива, туризма и други. Точно докато това се случваше преди осем години, Малофеев за първи път попадна в санкционни списъци на САЩ и Европейския съюз, а от 2019 г. е със забрана да влиза и в България. Причината – неговата роля в опита на лидера на партията на българските русофили Николай Малинов да отклони страната от евроатлантическата й ориентация. В същото време Малинов сам признава, че лично е запознал Цветан Василев с олигарха Малофеев. Това признание далеч не е случайно, особено като се има предвид, че докато Цветан Василев активно наема лобисти в САЩ, през отминалата 2022 г. Малинов на два пъти поне бе в Москва, където провеждаше срещи с Малофеев и с руския външен министър Сергей Лавров. Николай Малинов дължи своето, макар и не много забележимо участие в българската политика, основно на близостта си до Цветан Василев, което е видно и от честите посещения на политика в офиса на банкера преди десет години. През руските връзки на Малинов, Василев дори опита да прехвърли закритата вече ТВ 7 на подсъдимия проруски политик.

Близкият до Цветан Василев и подсъдим за шпионаж в полза на Русия - Николай Малинов, е сред малцината българи, които са имали срещи с официални представители на Кремъл като руския външен министър Сергей Лавров, след началото на войната на Русия срещу Украйна. На снимката с гръб са олигарха Константин Малофеев и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Особено притеснително за репутацията на бившия конгресмен Ед Ройс би бил фактът, че Цветан Василев дължи издействането на постоянно пребиваване в Сърбия именно на близките си контакти до хора от най-тесния кръг около Путин. Факт е, че въпреки многобройните опити на българската прокуратура да бъде издействано връщането му у нас и изправянето му пред правосъдието заради умишления фалит на КТБ, Василев през миналата година получи дори политическо убежище от сръбските власти. Оказва се, че това съвпада по време с наемането и на младия сръбски адвокат Милош Ивкович, който също се е съгласил да го представлява през официалните власти в САЩ.

Николай Малинов, който в миналото е бил чест гост на Цветан Василев в офиса му в една от сградите на КТБ в София, сам признава, че лично е запознал Константин Малофеев с фалиралия банкер.

Всичко изброено дотук бледнее пред факта, че още преди повече от пет години от изтекли записки стана ясно, че Цветан Василев е разчитал именно на близкия до Малофеев – Дмитрий Косарев, който е финансирал осигуряването на престоя и охраната на бившия банкер в Белград. Всичко това води до логичното заключение, че с пари от Москва Василев наема лобисти на най-високо ниво във Вашингтон, като в крайна сметка интерес от неговата подривна дейност имат преди всичко руските служби, които в последните три години понесоха сериозни щети с изгонването на цяла дузина руски разузнавачи от България след успешни разследвания на ДАНС и прокуратурата. 

Ударната акция на Цветан Василев, която идва след повече от две години пауза, говори и за още едно обстоятелство. Много е вероятно укриващият се в Белград подсъдим бивш банкер да е само един от групата заинтересовани издирвани, подсъдими и разследвани икономически играчи, които търсят всевъзможни начини за дестабилизация на прокуратурата, за да си решат проблемите с родното правосъдие, пък било то и чрез наемането на лобисти в люлката на съвременната демокрация – Капитолия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване