С ръст на приходите от 3,5 % бе приет бюджетът на Община Банско

С планиран ръст на собствените приходи от 3,5 % Общински съвет Банско гласува бюджета на общината на своето първо заседание за тази година. Финансовата рамка на планинската община предвижда увеличение на приходите от туристически данък и данък недвижими имоти като следствие от водената стриктна финансова дисциплина.

„През последните години постигаме постоянен ръст на събраните местни данъци и такси, без това да означава тяхното увеличение. Значителен дял от собствениците на имоти в Банско са чужденци. За тяхно улеснение и за да им спестим банковите такси, въвеждаме виртуален пос терминал, с който могат да заплащат задълженията си от личния си компютър, без да се налага да посещават банките.

Бюджетът е не само разчет на приходи и разходи, той задава финансовите параметри на политиката на общината. Продължаваме да отделяме средства за поддържане на качествено образование и сигурност, сред приоритетите ни също са достъпните социални услуги, обхващащи широк спектър от нуждаещи се. За обществената трапезария, социален патронаж и грижа за лицата в неравностойно положение са предвидени 1,312 милиона лева, от които 434 хиляди лева общинска субсидия. За спортните клубове и мероприятия ще бъдат предоставени 775 хиляди лева, а за реализиране на културната ни програма – 560 хиляди лева.

Едновременно с това предвиждаме да инвестираме средства за опазване на околната среда – кандидатствахме с два проекта по Програма ИНТЕРРЕГ Балкани – Средиземно море, пилотно въвеждане на електромобили с обществени цели и управление на въздуха. Не спираме да влагаме и в подобряването на градската среда и инфраструктурата. Ще продължим с пълното обновяване на една от централните улици – търговската ул. „Пирин“, по която предстои работа по втория участък. Ще довършим и третия, най-малък етап от ул. „Гоце Делчев“, която вече се оформи като любимо място за игра и разходка на жителите и гостите на Банско.

Едновременно с нейното изграждане ще бъде рехабилитирана каменната ограда на намиращото се в съседство Начално училище. Предвидили сме средства за ремонт и поддръжка на училищната инфраструктура, както и на сградите, част от Музеен комплекс – Банско.

Ще продължим с рехабилитацията на уличните платна и тротоарите, а в Добринище ще бъдат основно асфалтирани и с подменен водопровод улиците „Бачо Киро“, „Васил Априлов“ и „Васил Левски“.

Ще бъде изографисана също и църквата „Св. Богородица“. За тази година е планирано обновяването на столовата в основното училище. Така учениците в Добринище ще могат, както своите връстници от Банско, да се хранят в чиста и приятна обстановка“ коментира общинската инвестиционна програма кметът Георги Икономов, която възлиза на 3, 280 милиона лева.

По време на заседанието бе приета структурата на общинска администрация Банско, която предвижда увеличение на числеността й с една бройка, предназначена за обслужването на нов туристически-информационен център в град Добринище.

Съветниците одобриха също отчета за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление за изминалата година, както и Програмата за управлението й за 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони