Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

С-р-а-м Журналист вече не звучи гордо

Доскорошният репортер от „Господари на ефира“, Димитър Върбанов, в действие!

Премиерът Борисов нареди да бъдат наказани виновните за „побоя“ над репортера от „Господари на ефира“. Над журналисти не трябва да се посяга, където и да е той, какъвто и да е той. С такива силни думи го каза, че да изпиташ гордост каква авторитетна и защитена професия упражняваме.

Наивни ми Борисов, тази защита няма да бъде уважена, защото ние сами потънахме в калта и можем само да будим съжаление. Не, не съжаление, а презрение. Защото „битият“ се оказа жалък симулант, който сам си организирал снимките на „потърпевш“, за да се изкара герой пред зрителите. Борец за истината, който рискува живота си, едва ли не , за да се добере до тази истина. Никой не може да му се опре, защото ще бъде направен за смях в популярното предаване. Но за смях стана самият той, шоуто и телевизията дори. И професията ни, за най-голямо съжаление.

Да се възмущаваме ли сега, че с такова презрение го изхвърлиха от въпросния склад. “Прогресивната„ медийна общественост тъкмо се беше наточила да нададе бойния вик „бият Паниковски”, но сви знамената бързо. Добре, че имало видеозаписи, за да се провали симулацията.

„Артистичният” репортер веднага бе уволнен, но срамът остава. Журналистиката вече е дискредитирана. Затова и не направи впечатление на никого обяснението на полицейския шеф, ръководил среднощния арест на двамата журналисти край Радомир. Искали да проверят съвсем искрено, каза той, какво търсят тук тези журналисти посред нощ, затова ги арестували. Ами, вършат си работата, какво правят. Арестуваха ги, пуснаха ги и всичко отмина. И повече не разбрахме какво точно се е случило там.

Бедни ми Борисов, а давате ли си сметка каква я свършиха придружаващите ви в САЩ журналисти, „сценаристите“ на представлението от срещата ви с президента Тръмп и постановчиците от същата тази телевизия, които разгласиха „историческата“ среща. С тяхното сервилно престараване те унизиха и вас, и представянето на България. И нашата професията, разбира се. Не са виновни хейтърите или БСП, както обявихте. Естествено, че опозицията ще се възползва от гафа. Но не тя го е сътворила. Навярно спестявате гнева си към истинските виновници, защото смятате, че са го направили от добри чувства към вас, от старание, вярност и преданост. Не се заблуждавайте. По този начин подхранвате и възпитавате един фалшив морал, който ви изиграва лоша шега. Защото те не се интересуват какво ще си помисли публиката, а само да задоволят вашата суета. На медиите дължите много за вашата кариера, но помнете следното – медиите със своята сервилност и двуличие са провалили не една кариера, премиерска дори. Попитайте Филип Димитров, Жан Виденов, Иван Костов…

Вече се уморих да пиша, че този пошъл език от риалити формати като „Биг Брадър” се превръща в единствения, всеобщия, царуващия език на българската нация във второто десетилетие на 21 век. Всичко е „уникално“, „страхотно“, „убийствено“, „брутално“. Език на младите, на успелите, на спортистите, на интелигенцията, на журналистите, на политиците – управляващи и опозиция. А също и на чалгата, на мутрите, на чиновниците. На всички. Само в глухата и забравена провинция говорят нормален език Рекламата, самохвалството, раздуването, преувеличаването – това вече е манталитет. Благодарение на този манталитет истината се губи, потъва в блатото и на преден план излиза лъжата, фалша, преструвката. Този манталитет ни кара да представяме всичко в рекламна опаковка. Уморих се да пиша колко фалшиви са рекламите и преувеличенията за гимнастичките и волейболистите. Така се създават високи очаквания и публиката остава силно разочарована, дори когато спортистите ни са се представили прилично. Сега, когато резултатите станаха известни, превъзнасянето се превърна в унищожителна критика. От същите тези журналисти, рекламни агенти и пиари, спортни деятели, които създадоха мита за очаквания триумф.

Така се стига и до преувеличенията за външната ни политика, за икономиката, за управлението на страната. Да не нагазваме в сферата на политиката, но не можем да избягаме от ролята на журналистиката.

Винаги съм се отнасял със съмнение към телевизиите, които се саморекламират като „острови на свободата“. Ако през 90-те години това все още се приемаше като разграничение от ролята на медиите в тоталитарните времена, то днес да тръбиш колко си независим и свободен издава някакъв комплекс. Според мен колкото по-зависима е една медия, толкова повече се рекламира като свободна. Телевизиите зависят от своите собственици, от сделките с политиците, от рекламодателите и от какво ли не още. Не е фатално, но тази зависимост не трябва да е тайна. Ето сега телевизията на БСП се нарича „свободна“. Да, тя обяснява, че ще е обществена, ще дава различни мнения, но тя си е собственост на БСП и това я прави в някаква степен зависима. Една партийна телевизия не може да не е зависима. Но хората ще я гледат, ако тя се е заявила като лява и опозиционна, което е по-широко от партийна.

 

Телевизионен шахмат

Някой програмен шеф в БНТ е добър шахматист. Той се бори с конкуренцията, като поставя новите и с гарантиран рейтинг предавания на гърба на фаворитите в другите телевизии. Например „Стани богат“ на гърба на новините по частните телевизии. Или пък „Шоуто на Греъм Нортън“ срещу новините в неделя. Това задължава и шефовете на частните телевизии да реагират. Например Би Ти Ви да „скрие“ аматьорското шоу „Мармалад”, да даде свобода на Карбовски да разшири тематиката си, да смени жълтото „Папараци” с по-достойно за фирмата забавление.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Гарелов е много остарял и мухлясал щом разчита на имидж чрез негативни злободневни статийки. Журналист никога не е звучало гордо в Б-я, а по време на руското робство такава професия просто не съществуваше. Професията „журналист“ започна да се заражда у нас през последните 5 години.

 2. Гарелов е прав, Кеворк е прав, но кой да ги слуша. Чернилката залива всичко съзидателно, а бозата на „хилядите“ канали тровят хората. Така е при капитализма, при каруцарската свободия насадена ни изкуствено. Браво на истинските македонци , отстояващи все още наглата либерастка политика на измислениа ЕС !

  1. Гарелов, Кеврокян, Тома Томов, Божана Димитрова и много други известни журналисти от времето на руската окупация бяха институционализирани журналисти. Срещу служба в полза на червения фашизъм те имаха достъп до информация и изключители права. На тях им беше позволено, дори наредено „отгоре“ да критикуват лекичко някои недостатъци, но в никакъв случай системата, а отделни „непослушковци“. Всъщност никой не можеше да мръдне нагоре в йерархията ако не слугуваше на червената хунта. Е, това ако не е дивашки фашизъм, здраве му кажи.

 3. Коментарът на Гарелов е абсолютно точен до последната запетайка. Сервилността на медиите по отношение на Борисов достига невиждани висоти и от престараване накрая той изглежда като глупак. Жалко за момчето от „Господари на ефира“, че с такава глупава, бих казал хлапашка, постъпка си затри кариерата. Само че той не е журналист. Далеч, далеч по-срамно е поведението на поне 95% от тези, които имат нахалството да се наричат журналисти, а всъщност са едни обикновени слагачи на властта. Радвам се, че „Труд“ все пак не пада на нивото на „Стандарт“, „24 часа“, „Блиц“, „Пик“ и някои други, които са се превърнали в абсолютни подлоги на Бойко Борисов.

 4. Няма ли кой да сложи коркова тапа на бутилката
  Гарелов. Тази бутилка е препълнена със вонящи
  идеи, като подмазвачество ,коварство и високо
  самочувствие. Самочувствие , стигащо до прекалена гордост на джурналис -комунист
  Човек-звучи гордо . Не човек, а желязо е комуниста.
  Това ни са мои думи другарю комунист.
  Къде беше ти гордия журналист да порицае
  филма – По следите на безследно изчесналите?
  Този филм величаеше бандити, истински бандити
  взривили храм, пълен с богомолци?!
  Ти гордия журналист и дума не написа срещу
  твоя любимец и покровител Тодор Живков за
  за предателствотс му, когато предложи България
  да стане 17-та република на СССР.
  Всички млади журналист са тръгнали по твоя
  и на Кеворк път на подмазничеството и успех с
  всички средства . Твоето и на Кеворк присъствия
  по медиите е позор за България

  1. Кажи имената на журналята, писали по въпроса за присъединяването ни кат 28ма република в есср.

 5. Повечето от сегашните журналисти са влезли в университета полуграмотни.
  И там не са си давали голям зор.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.