Масови арести след атаки срещу роми в Париж

Красимир Каракачанов: Не мисля, че скандалът с апартаментите ще разклати властта

Главният прокурор на Турция и заместничката му в музей „Етъра” опитаха как се тъче

Нова водна стена, пейки и осветление на площад „Гарибалди“ Предстоят довършителни дейности по озеленяването

Възпоменание пред Паметника на Одринската епопея в Деня на Тракия (СНИМКИ)

Административният капацитет в България сe е подобрил с над 4% Това сочат резултатите от национално проучване „Индекс на административния капацитет на държавната администрация” на Стопанска академия

Апелативният съд обяви за решаване дело за пране на пари срещу трима сливенци

Това ли наричате футбол?

Пламен Таушанов, БАЗП: Над 15 000 българи умират годишно заради замърсяването на въздуха

Мария Захарова: САЩ трябва да спрат да тормозят венецуелския народ със санкции

Момчета потрошиха площадка, камери ги записаха

Англия с жалба до УЕФА, заради маймунски звуци

Обезопасяват парка „Борово око” в Търговище По предписание се премахват стари дървета и се засаждат нови видове

Възможности за студентски бригади във Великобритания представиха в Стопанска академия

Роналдо: Спокойно, готов съм до седмица

С тайландки и полярни вълци срещу алкохолния туризъм

Ставаш кръстник на лама или патагонска мара срещу месечна издръжка

Камилата Шейх е бебе, но не си личи

Тихо, доста тихо е преди новия сезон на морето. Такава тишина дали предвещава нещо добро, дали не е пред буря? Това се питат туроператори, хотелиери, рибари и търговци. От една страна, техни колеги тръбят, че легловата база в Слънчев бряг е 100% пълна. От друга страна, за Великден например няма интерес към родното море. Като изключим Несебър, който традиционно е посещаван от румънски гости по това време на годината.

Повечето врели и кипели в бранша обаче са оптимисти. Според тях този сезон ще бъка от германци, англичани, поляци, та дори и иранци.

Миналото лято започна със стрелба, по-миналото – с кражба на бебе на централната алея в курорта. Време е за малко почивка и релакс. Време е поне един сезон да започне като хората. Примерно с тайландски масажистки.

И наистина тайландките ще пристигнат в курорта. Нещо различно, свеж полъх и екзотика – разсейване от повика на евтиния алкохол и опасните заигравки с него.

В близост до култовия курорт обаче има едно място, непознато все още за мнозина. Рай за малчуганите и притегателно за по- големите. Това е „Зоо Бургас“. По пътя от Слънчев бряг към морския град, наближиш ли село Рудник, лек завой надясно и си там. От две години животните в зоокъта са многобройни, а преди е било ферма за пауни.

Така забавленията в курорта, които борят алкохолния туризъм, се увеличават с още едно и то наистина си струва. Приказният свят на животните оживява в едно направо магическо място, където буквално се сливаш с природата.

Учител по биология създава частния зоопарк

Пролетта е пукнала и широките пространства, в които се разхождат животните в зоокъта, са зелени, с пъстри храсти и крият много настроение. Собственикът Кръстьо Дъбов по професия е учител по биология. Директор на зоопарка е дъщеря му Елеонора, която тази година е абитуриентка и завършва Немската гимназия в Бургас. Съпругата на Дъбов – Венета, също работи тук. И издава каква мания е гледането на животните. Сутрин ставаш с мисълта за тях, вечер не можеш да заспиш от невероятните преживявания.

Кръстьо Дъбов е фен на животните албиноси, а най- новите обитатели на зоопарка са два такива вълка. Още са бебета, на по годинка, но са едри и не приличат никак на безобидни. Щом ги наближиш обаче, се убеждаваш че са малки и освен идеята да се гонят помежду си нямат никакви задни мисли. Всъщност това са бели полярни вълци, докарани са тук от зоопарк в Полша и са единствени у нас.

Добро настроение след кофа пресни моркови

В България има около 28 зоопарка, но всички са общинска собственост. Този край Бургас е частен и това е свързано с много трудности за поддръжката му. Ширнал се е на 25 декара площ, а в близост е овощната градина, която е 75 декара. Мечтата на семейство Дъбови е всички 100 декара да се превърнат в огромен зоокът с още повече животни и зеленина.

През май ще бъдат готови амбулаторията и хранителната кухня за животните. В непосредствена близост има спирка на градския транспорт. Което значи, че само за левче от Бургас до Рудник, който се води квартал на града, може да дойдеш и да се порадваш на кенгурата, мечетата и естествено на двугърбата камила албинос – Шейх. Шейх е най-добрият по характер обитател на зоопарка. Винаги е в добро настроение, особено след като е закусил с кофа пресни моркови.

Има и много осиновени от бургазлии животни. Всеки посетител може да стане кръстник на някое от тях. Издръжката на един паун на месец примерно е 15 лева.

Чакат се още албиноси – бяла сова и тигър

Близо 600 на брой са животните в зоокъта. Скоро ще се увеличат с още албиноси – бяла сова и бял тигър. Големи групи туристи с автобуси пристигат да разглеждат. Най- голяма атракция за тях са белите вълци, Шейх и бялото кенгуру Снежка, както и патагонските мари. Но не остават безразлични към ламите и щраусите.

От сън вече са се събудили и мечетата – миещо и носато. Сребърните лисици пък са две – мъжка и женска. Казват се Лили – когато им извикаш това име, просто и двете се появяват.

Новороденото пони Лора играе в детския кът с играчките на децата.

Животните не са в стандартните малки клетки – пространствата, които са осигурени в зоокъта са огромни. До тях се стига по огромни стъпки, а на всяка пише „Йети“. Когато завали, наоколо става кално, досущ като в гората. Тогава много от посетителите чужденци се събуват боси и възкликват, че е истински разкош да си между животните.

Сменят щрауски пенсионерки с младички

„Преди две седмици тук бяха дошли на посещение 200 деца – разказва Кръстьо Дъбов. – И по едно време едно от тях идва при мен и казва: „Чичо, едно козле изпадна от една коза.“

Така разбрали, че в зоокъта се е появило ново бебе.

Друг път, Дъбов тръгнал да купува щрауси. Средната възраст при тях е 75 години. „Взех три и се оказаха пенсионерки. На по 60 години. Върнах ги и избрах млади – сега са на по три години“, уточнява собственикът на зоопарка.

И в зоокъта, както и в живота, младостта не е порок.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

    1. Съгласен съм. Това е предпоставка и следствие от евтиния алкохолен туризъм, а не превенция и алтернатива.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.