С тайландки и полярни вълци срещу алкохолния туризъм

Ставаш кръстник на лама или патагонска мара срещу месечна издръжка

Камилата Шейх е бебе, но не си личи

Тихо, доста тихо е преди новия сезон на морето. Такава тишина дали предвещава нещо добро, дали не е пред буря? Това се питат туроператори, хотелиери, рибари и търговци. От една страна, техни колеги тръбят, че легловата база в Слънчев бряг е 100% пълна. От друга страна, за Великден например няма интерес към родното море. Като изключим Несебър, който традиционно е посещаван от румънски гости по това време на годината.

Повечето врели и кипели в бранша обаче са оптимисти. Според тях този сезон ще бъка от германци, англичани, поляци, та дори и иранци.

Миналото лято започна със стрелба, по-миналото – с кражба на бебе на централната алея в курорта. Време е за малко почивка и релакс. Време е поне един сезон да започне като хората. Примерно с тайландски масажистки.

И наистина тайландките ще пристигнат в курорта. Нещо различно, свеж полъх и екзотика – разсейване от повика на евтиния алкохол и опасните заигравки с него.

В близост до култовия курорт обаче има едно място, непознато все още за мнозина. Рай за малчуганите и притегателно за по- големите. Това е „Зоо Бургас“. По пътя от Слънчев бряг към морския град, наближиш ли село Рудник, лек завой надясно и си там. От две години животните в зоокъта са многобройни, а преди е било ферма за пауни.

Така забавленията в курорта, които борят алкохолния туризъм, се увеличават с още едно и то наистина си струва. Приказният свят на животните оживява в едно направо магическо място, където буквално се сливаш с природата.

Учител по биология създава частния зоопарк

Пролетта е пукнала и широките пространства, в които се разхождат животните в зоокъта, са зелени, с пъстри храсти и крият много настроение. Собственикът Кръстьо Дъбов по професия е учител по биология. Директор на зоопарка е дъщеря му Елеонора, която тази година е абитуриентка и завършва Немската гимназия в Бургас. Съпругата на Дъбов – Венета, също работи тук. И издава каква мания е гледането на животните. Сутрин ставаш с мисълта за тях, вечер не можеш да заспиш от невероятните преживявания.

Кръстьо Дъбов е фен на животните албиноси, а най- новите обитатели на зоопарка са два такива вълка. Още са бебета, на по годинка, но са едри и не приличат никак на безобидни. Щом ги наближиш обаче, се убеждаваш че са малки и освен идеята да се гонят помежду си нямат никакви задни мисли. Всъщност това са бели полярни вълци, докарани са тук от зоопарк в Полша и са единствени у нас.

Добро настроение след кофа пресни моркови

В България има около 28 зоопарка, но всички са общинска собственост. Този край Бургас е частен и това е свързано с много трудности за поддръжката му. Ширнал се е на 25 декара площ, а в близост е овощната градина, която е 75 декара. Мечтата на семейство Дъбови е всички 100 декара да се превърнат в огромен зоокът с още повече животни и зеленина.

През май ще бъдат готови амбулаторията и хранителната кухня за животните. В непосредствена близост има спирка на градския транспорт. Което значи, че само за левче от Бургас до Рудник, който се води квартал на града, може да дойдеш и да се порадваш на кенгурата, мечетата и естествено на двугърбата камила албинос – Шейх. Шейх е най-добрият по характер обитател на зоопарка. Винаги е в добро настроение, особено след като е закусил с кофа пресни моркови.

Има и много осиновени от бургазлии животни. Всеки посетител може да стане кръстник на някое от тях. Издръжката на един паун на месец примерно е 15 лева.

Чакат се още албиноси – бяла сова и тигър

Близо 600 на брой са животните в зоокъта. Скоро ще се увеличат с още албиноси – бяла сова и бял тигър. Големи групи туристи с автобуси пристигат да разглеждат. Най- голяма атракция за тях са белите вълци, Шейх и бялото кенгуру Снежка, както и патагонските мари. Но не остават безразлични към ламите и щраусите.

От сън вече са се събудили и мечетата – миещо и носато. Сребърните лисици пък са две – мъжка и женска. Казват се Лили – когато им извикаш това име, просто и двете се появяват.

Новороденото пони Лора играе в детския кът с играчките на децата.

Животните не са в стандартните малки клетки – пространствата, които са осигурени в зоокъта са огромни. До тях се стига по огромни стъпки, а на всяка пише „Йети“. Когато завали, наоколо става кално, досущ като в гората. Тогава много от посетителите чужденци се събуват боси и възкликват, че е истински разкош да си между животните.

Сменят щрауски пенсионерки с младички

„Преди две седмици тук бяха дошли на посещение 200 деца – разказва Кръстьо Дъбов. – И по едно време едно от тях идва при мен и казва: „Чичо, едно козле изпадна от една коза.“

Така разбрали, че в зоокъта се е появило ново бебе.

Друг път, Дъбов тръгнал да купува щрауси. Средната възраст при тях е 75 години. „Взех три и се оказаха пенсионерки. На по 60 години. Върнах ги и избрах млади – сега са на по три години“, уточнява собственикът на зоопарка.

И в зоокъта, както и в живота, младостта не е порок.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

    1. Съгласен съм. Това е предпоставка и следствие от евтиния алкохолен туризъм, а не превенция и алтернатива.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.