С убийства крият информация за престъпления (обзор)

Таксиметровият шофьор Борислав Петров-Бобъра бил застрелян, за да не „изпее“ тартора

Хванат е техен контейнер с цигари за 3,5 млн. лв.

Бандата, изловена при среднощна акция в събота срещу неделя, е била разкрита при разследването на убийство на таксиметров шофьор в софийския квартал “Надежда”. Борислав Петров-Бобъра е бил застрелян, за да не издаде тартора й. Стигнали са до убийства, за да прикриват информация за престъпленията си, разказаха прокурори полицаи, работили по залавянето на опасните бандити. Заедно с тях в понеделник е била закопчана и групата на Иван Ценков-Турчина, само час след извършен грабеж в столичния квартал “Илиянци”.

И двете разбити престъпни организации обаче нямат нищо общо с отвличането срещу откуп на Адриан Златков. Работата по залавянето на “Новите Нагли” продължава, а от прокуратурата и МВР продължават да пазят мълчание.

Както писа “Труд”, маскирани барети от отряда за борба с тероризма на МВР и командоси от група “Кобра” на СДВР от завардиха София на 4 места и задържаха осем души. Акцията е била ръководена едновременно от Софийска градска прокуратура и спецпрокуратурата, а в нея освен криминалисти от отделите за “Убийства” в СДВР и ГДБОП са били включени и служители на Агенция “Митници”. Без да издава подробности за акцията в понеделник премиерът Бойко Борисов каза накратко за разбитата банда: “Занимавали са се с всичко, което може да ви дойде на акъла”.

Криминалистите сочат за бос Атанас Спасов (61 г.), който е обвинен като поръчител на разстрела на Бобъра. За извършител на убийството е заподозрян 25-годишния Стефан Георгиев. Спасов е бил част от групата, заловена още през 2012 г. за трафик на 1,4,5 кг хашиш, но останал в периферията на разследването. Той се е боял, че Бобъра, който е сред 9-те подсъдими за аферата, ще го издаде и му пратил килър, стана ясно днес следобед. Тогава Спасов и Георгиев бяха изправени пред Софийския градски съд, който прати двамата за постоянно в ареста.

Разследващите влезли в дирите на групата, докато работят по убийството на Бобъра. С разрешение на съда започнали да следят замесените, да ги снимат и да подслушват телефоните им. Така разбрали, че престъпниците са особено опитни и държат на конспирацията. Били подозрителни и един към друг. Ченгетата имат информация, че босът Спасов поръчал на Георгиев не само да ликвидира Бобъра, но и да пребие свидетелка по дело в Бургас, както и друго момче, което има опасност да проговори пред полицията.

Междувременно в спецсъда започна мярка срещу другите трима – Денчо Горанов, Стоян Ранджев и Емилиян Енев. Те са обвинени за участие в престъпна група, създадена да върши контрабанда в особено големи размеери. До редакционното приключване на броя не стана известно какви мерки за неотклонение им налага съдът.

Митничарите, включени в разследването на бандата, са разкрили цял контейнер с цигари без бандерол на пристанище Варна запад. Те са от непопулярната у нас марка “Роял” и приблизителната им стойност надхвърля 3,5 млн.лв.

“Количеството е колкото товарът на цял ТИР”, обясни шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев.

Заради отличната координация между разследващите от различни служби и за успешното разкриване на опасната група главният прокурор Сотир Цацаров награди двама прокурори и четирима криминалисти.

 

Главният секретар на МВР Младен Маринов:

Групата е била изключително предпазлива

02_10_tifec“Групата е изключително добре организирана, - каза главният секретар на МВР Младен Маринов. - Убийството на Борислав показва, че те нямат спирка, когато е имало заплаха от изтичане на информация. Имаме данни и за други силови действия спрямо “слаби звена” – пребивали са техни членове или контрагенти, за които са смятали, че застрашават дейността на групата. Били са изключително предпазливи, познавали са оперативните способи за следене и наблюдение…”

 

Покушението – два дни преди заседание на спецсъда

Бобъра подсъдим за 14,5 тона хашиш за 73 милиона лева

Борислав Петров-Бобъра бе един от подсъдимите по делото за 14,5 тона хашиш, заловени в складове в софийското село Мировяне през 2012 г. Огромното количество дрога бе разкрито при международна операция под кодовото име “Сахара”. Задържани бяха общо 10 души, но тарторът на групата Людмил Герасков успя да избяга и все още е обявен за издирване.

Бобъра бе прострелян с няколко куршума в гърдите около 18 ч на 11 февруари до бл. 440 в столичния квартал “Надежда”, докато е слизал от колата си. Той бе откаран в кома и критично състояние в реанимация, но след седмица усилия на лекарите почина от раните си.

Смяташе се, че Бобъра е подмамен на среща или извикан на адрес в кв. “Надежда”. Според показания на свидетели към таксито се приближил мъж с черни дрехи, маска и качулка, който изстрелял цял пълнител по шофьора.

Според обвинителния акт на спецпрокуратурата Борислав Петров и Бойко Герасков, син на боса Людмил Герасков, са отговаряли за транспортринето на дрогата на българска територия. Тя е пристигнала у нас на пристанище Бургас с кораба “Оушън лайн”, плаващ с флаг на държавата Белиз. Била скрита в палети с гипскартон, натоварени в Мароко. Била претоварена в 16 камиона, които я прекарали до Мировяне. Целта на трафикантите е била да я пускат на по-дребни количества до Белгия и Холандия.

Заседанието на спецсъда по делото за тоновете хашиш е било насрочено на 13 февруари. Основната версия за покушението срещу Бобъра бе, че той е бил готов да признае вината си, да сключи споразумение за по-лека присъда и да свидетелства срещу останалите от бандата.

 

Само час след нападение на търговец в „Илиянци”

Турчина заловен след грабеж

Полицията задържа четирима бандити само час, след като ограбили чужд търговец край базара в столичния квартал „Илиянци”. Сред тя е и Иван Ценов-Турчина, който от февруари насам три пъти бил вкарван в ареста и пускан от съда.

Турчина, аверите му с прякори Испанеца и Коня и техен съучастник дебнели, когато към 17 ч в понеделник чужденецът си тръгва с парите от дневния оборот. В тясна улица микробус препречил пътя на автомобила на жертвата, а друга кола спрял отзад. Оттам изскочили двама маскирани, счупили стъклата на колата на търговеца и му взели чантичката, в която имало 80 000 лв. Около час по-късно Турчина и съучастниците му били натръшкани до метростанция „Сливница”. Парите на ограбения били намерени у тях, заедно с маските и крадените автономера, които използвали при обира.

При последвалите обиски в нощта срещу вторник бил намерен автомат, боен пистолет и електрошоков пищов „Тейзър”.

През февруари Турчина бе спипан в друга конфигурация с Пачата, Али и Пирона, докато влачат огнеупорна каса. Той има присъда за взломни кражби в Гърция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право