С уникален апарат изследват костната плътност в Пловдив

С уникален за България апарат последно поколение в МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив изследват костната плътност. Апаратурата е закупена от водещата световна компания за производство на медицинска техника "Osteocore - Medilink", а високоспециализираното рентгеново изследване се извършва в бившата Първа градска болница в Пловдив всеки работен ден от 8 до 18 часа.

Остеодензитометрията е неинвазивно и безболезнено изследване и най-добрият начин да разберете дали костите ви са здрави. Това изследване може да покаже остеопороза, намалена костна плътност, както и да определи има ли риск от фрактури и ефект от лечението. Остеопорозата е заболяване, при което калцият на костите е намален. Влошена е и костната структура, което води до повишена крехкост на костта и последващо увеличение на риска от фрактури.

Застрашени от развитие на остеопороза и с необходимост от изследване са най-вече хора със слабо и дребно тяло или в постменопауза, пушачи, такива, при които имат случаи на остеопороза в семейството, твърдят специалистите от МБАЛ "Свети Мина". Да изследват плътността на костите си е силно препоръчително и за всички жени в менопауза и тези, които смятат да провеждат онколечение, мъжете над 70-годишна възраст, всички възрастни, получили счупвания при минимална травма, както и приемащите медикаменти, причиняващи вторична остеопороза или повишена костна загуба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини