С филм-концерт "Лодката на влюбените" откриват Киномания 2017 във Варна

Показват 31 ленти във Фестивалния и конгресен център

Филмът-концерт "Лодката на влюбените" дава старт на Киномания 2017 в петък вечер във Фестивалния и конгресен център във Варна. Спектакълът "La Belle Nivernaise" е създаден през август 2007 г. за фестивала в Аоста 'Strade delCinema'.

Той е блестяща комбинация между ням филм с автор Жан Епщайн, заснет през 1923 г., хора "Големите български гласове", воден от Илия Михайлов и триото на фрнския джаз пианист Франсоа Рюлан. Този филм-концерт е замислен като мини опера, поредица от музикални картини, които се развиват хармонично, коментират или допълват изображението от лентата.

Темите в "Лодката на влюбените" са актуални днес, те вълнуват и съвременния човек, както е било и преди близо 100 години, посочи ръководителят на хора Илия Михайлов. Според Франсоа Рюлан целият проект представя пред публиката европейски джаз, който се различава от джаза зад океана. Той сподели, че много от колегите му музиканти мечтаят да бъдат на една сцена с талантливите ни певици. Всеки съвременен джазов изпълнител познава мистерията на българските гласове, допълни Рюлан.

Тази година в Киномания е интегриран и фестивал на френското кино.В София ще бъдат представени 13 ленти, а варненската публика ще види 10 от тях. Киномания в морския град ще продължи до 30 ноември и в рамките на фестивала ще бъдат показани общо 31 филма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони