С цвете в ръка срещу домашното насилие

“С цвете в ръка срещу домашното насилие” адресира проблемите на две от най-уязвимите социални групи - жени и деца, пострадали от домашно насилие. Усилията в посока подобряването на средата на живот на жертвите на домашно насилие в кризисните центрове подпомага тяхното по-бързо възстановавяне и реинтеграция в обществото. Проектът има дългосрочен ефект, тъй като подпомага Фондация “Асоциация Анимус” в предоставянето на терапевтични услуги в адекватна среда. Информационната кампания към проекта адресира и първоизточника на социалния проблем чрез огласяването на факти за домашното насилие и възможности за действие при сблъскването с такъв случай.

Проектът дава възможност за подпомагането на тези уязвими групи във всяка една локална общност. Обвързването му с Международния ден на жената акцентира върху каузата за равнопоставеност между половете и подсилва ефективността му тъй като използва традицията на празника - подаряването на цветя на жени и майки, за целите на информационната кампания и набирането на средства.

По официални статистически данни, 45% от всички жени в ЕС са били жертва на физически или психически тормоз. По данни на женски и правозащитни организации у нас, всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие. По време на директна среща с представители на Фондация “Асоциация Анимус” се запознахме с текущите проблеми на жените и децата, пострадали от домашно насилие в България и нуждите на центъра в гр. София.

Материалната база на центъра е в лошо състояние и има постоянна нужда от поддръжка и подновяване. Средствата, отпуснати от държавата не достигат дори за покриването на битови нужди от първа необходимост. Целите, които си поставихме са:

Дългосрочни цели:

Повишаване на информираността в обществото за проблемите, свързани с домашно насилие;

Популяризиране дейността на Фондация „Асоциация Анимус“ и подобни на нея организации;

Популяризиране дейността на „Ротари Интернешънъл“.

Краткосрочни цели:

Набиране на средства за подпомагане на кризисния център на Фондация „ Асоциация Анимус“, по-конкретно поставяне на външна врата, домофон и камери за наблюдение.

В следствие на предишните четири издания на проекта, Ротаракт клуб „София-Център“ е дарил на центъра: диван. хладилник, маса, печка и др. на стойност над 3000 лв.

Инициативата продължава:

Утре, 8 март, Ви очакваме на ул. Граф Игнатиев 7 (до площад Гарибалди) и на ул. Граф Игнатиев 45 (до Събуей).

Организатори:

Ротаракт клуб София-Тангра

Ротаракт клуб София-Център

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България