С шествие почетоха в Пловдив жертвите в арменския геноцид преди 102 години

Стотици пловдивчани се включиха в мирното шествие по повод 102 години от масовото изтребление на арменци. Трагичните събития, разиграли се през 20-и век на територията на Османската империя са известни в цял свят като Арменския геноцид, а скръбната годишнина по традиция се отбелязва на 24 април. Между 1895 г. и 1921 г. са избити 1 543 271 арменски мъже, жени и деца, а много други са изселени.

Шествието потегли от Дондуковата градина срещу Четвъртък пазара в Пловдив и бе поведено от духовния водач на арменците и председател на църковното настоятелство отец Храч Мурадян, от Елизабет Вартанян, председател на СКП "Ереван" и почетен гражданин на Пловдив, Рупен Чавушян, председател на благотворителна организация "Парекордзаган", Артур Ованесян, председател на Съюза на арменците в Европа, предприемача д-р Невен Енчев и Рубен Вартанян, председател на училищното настоятелство на арменското основно училище "В. и К. Тютюнджиян" в Пловдив и зам.-председател на Съюза на арменците в Европа.

Начело на колоната застанаха деца с барабани от скаутската организация. Хората развяха знамената на Армения и България, както и плакати, осъждащи геноцида.

Към шествието се присъединиха зам.- кметът на Пловдив Георги Титюков и общинските съветници Едуард Сарафян и Николай Бухалов. Голяма част от участниците в проявата бяха облечени в тениски с незабравки и надпис "Помня и изисквам".

Шествието премина по цялата Главна улица и спря пред Военния клуб на площад "Централен", където прерасна в митинг. "Това е панихида по повод опита на османския вандализъм да срази християнския дух. Спрямо арменското население бе приложена целенасочена политика на унищожение с цел пълното заличаване на арменското присъствие по земите на империята. Бяха избити беззащитни, невинни деца, жени и старци. Непризнаването и ненаказването на подобен акт срещу човечеството е един от най-непонятните парадокси на нашия цивилизован век", заяви в словото си д-р Невен Енчев, който бе аплодиран бурно от присъстващите.

Той посочи, че въпросът продължава да тревожи арменците по цял свят, които на 24 април свеждат глави в знак на почит към святата памет на своите 1,5 млн. непогребани жертви. Пловдивският предприемач отбеляза, че светът не трябва да забравя трагедията, за да не се повтаря другаде и за да не се изпита от някой друг народ.

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски прочете две свои стихотворения, посветени на арменците и също получи овации от участниците в митинга. По време на шествието деца раздаваха брошури, разказващи за трагедията на арменския народ.

Арменската общност настоя за официално признание от страна на Турция за геноцида от 1915 г., който беше наречен нечувано престъпление. "Само приемайки и признавайки геноцида над арменците, Турция ще покаже на света, че наистина иска да бъде нова държава с нов, европейски облик", се казва в декларация, която бе прочете на от трибуната и ще бъде във вторник изпратена до генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България