С юбилейна научна конференция стартираха честванията за 140-годишнината на Търновската конституция

С юбилейна научна конференция във Великотърновския университет започнаха честванията за 140 години от приемането на Търновската конституция. Темата на форума е "Модерният свят на българина. Търновската конституция от 1879 година" и е организиран от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Институт за исторически изследвания към БАН.

Конференцията бе открита от ректора на Алма-матер в Старата столица проф. Христо Бонджолов.

"Когато става дума за значими събития от историята ни, каквото е приемането на Търновската конституция, е добре да се чуе мнението на учените, на научните изследователи, за да не бъдат събитията интерпретирани погрешно", заяви в приветствието си към участниците проф. Бонджолов.

Той изрази радостта на представителите на академичната общност за това, че Велико Търново получи официално статут на историческа и духовна столица на България.

В научната конференция се включиха проф. д.и.н Милко Палангурски от ВТУ с доклад "Бащите на Конституцията. Юристите - между правото и политиката", проф. д-р Екатерина Михайлова и проф. д-р Веселин Методиев от НБУ, които разискват теми за Учредителното събрание, проф. д-р Веселин Янчев от СУ - с доклад "Българската армия. Търновската конституция и княз Александър I" и др.

Форумът протече в две части, в които участниците представиха 17 научни разработки по темата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България