Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Ханде Ерчел ще става леля

Тръмп обяви строги санкции срещу Иран, засягат и върховния лидер аятолах Али Хаменей

Ролс Ройс губи клиенти сред родните милионери Броят на Поршетата в страната нарасна с 10% само за година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 юни 2019

Вдигат пенсиите на 2,13 млн. българи Увеличението ще е с 5,7%, най-високата става 1200 лева

Еленко Божков: Блокът на „ТЕЦ Марица – изток 2“ няма да може да работи на въглища дълго време след пожара

Проф. Христов: Комунизмът в учебниците по история е представен манипулативно

С ябълки спасяват най-младия мечок в Белица

Рику бил държан на кучешка каишка от собственика си в Албания

Екипът се надява да започне да копае бърлога и след време да заспи зимен сън

Рику е настанен в карантинно отделение. Следващата седмица ще бъде пуснат сред природата, където за пръв път ще се запознае с мецаната Сейда.

С меню от плодове и зеленчуци, сред които най-любимото нещо са ябълките, мечето Рику се приобщава към новия си дом в България. Той е най-новият и най-младият обитател на парка за танцуващи мечки край Белица, след като бе спасен от двор в Албания със съдействието на международната организация “Четири лапи”.

Мечето е у нас от 6 дни, като се планира в понеделник или вторник да бъде пуснато от карантинното отделение, в което се намира, за да опознае природата, съобщи пред “Труд” управителят на парка за танцуващи мечки Димитър Иванов.

“Засега се държи добре, страх го е от другите мечки видимо, но така трябва да е, защото той е на 2 години и 3 месеца и това е нормално за възрастта му. Доколкото можем да видим, е здрав. Ще насрочим и първия по-обстоен медицински преглед, а за момента му даваме само обезпаразитяващи лекарства и не е много впечатлен от вкуса им”, уточни той.

Не се знае какво е било предишното му меню, защото човекът, който се е грижел за него, нямал желание да споделя информация, искал е само да се отърве от мечето. В момента обаче Рику яде разнообразна храна. “Най-много обича ябълки, след това круши, за разлика от кивито и морковите. Маруля също харесва, както и хляб, което не е изненада, защото е отглеждан на затворено. Яде доста повече от очакваното”, разказа Иванов за мечето, което е било държано на кучешка каишка и вероятно е било бито.

Въпреки всичко обаче Рику все още е дете и в Белица му предстои му да се запознае с природата. “При него е малко по-различно, защото вече се е запознавал няколко пъти. Бившият собственик го е гонил няколкократно. Опитвал се да го остави в гората, но мечето се връщало обратно”, посочи управителят на парка.

То е било взето от гората за продажба или за да бъде танцуваща мечка, но по същото време в Албания влиза закон, с който кафявата мечка става защитена почти както в България. Може би по тази причина собственикът му се е опитвал няколко пъти да го връща в гората, казва Иванов.

Сега Рику ще трябва да свикне с условията в парка. Предстои му да се запознае с тока, с оградите и докъде може да стигне. Ще свиква и с дневния режим на храната. След това ще се научи да влиза и да излиза от бърлога.

Свикнал е с хора, но за пръв му предстои среща с мечка. Тя вероятно е бъде с най-младата в парка – Сейда, която е на около 14 години. От екипа се надяват това да се случи в любовния период, когато контактите и запознанствата между мецаните са по-лесни.

 

Дивото зове

Любовният сезон е в разгара си

Престоят борбите са женски и мъжки

09-2
Мецаните в парка търсят партньор, така както тези си в дивата природа.

Любовният сезон тече с пълна сила за мечките, които живеят в Белица, а от екипа признават, че той почти по нищо не отстъпва на този на мецаните на свобода.

“Сезонът е в момента, и то с всички притурки към него. Мечките си правят двойките и предбрачните игри, дори има опит за копулация, но няма последствия. Правят всички тези нормални неща”, разказа управителят на парка Димитър Иванов.

С усмивка признава, че понякога и при тях е като индийски сериал, когато става дума за отнемане на партньори и каране за мъжки.

“Мечката не е много вярно животно, не е моногамно, но когато в един сектор имаме 2 мъжки и 2 женски, няма много начини да се разпределят. Когато единият мечок е по-силен от другия, той е доминантен и взима пръв двете женски. Във всеки сектор е различно и има доминантна мечка, нашата работа е да ги подбираме, така че да няма силно изразен доминант, защото стават проблеми. Понякога най-силната мечка е женска. Има много различни показатели, които им влияят – възрастта, колко време са в парка, кога са дошли, какъв е бил предишният му живот. Процесите са много са различни и много динамични, в годините се променят”, допълни той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.