С 1/3 се увеличили чуждите посетители в музеите на Варна

Чужденците, обиколили музеите във Варна, са се увеличи с близо 30 % през миналата година в сравнение с предходната, посочват данните за културата в областта на Териториално статистическо бюро-Североизток. Посещенията на чуждите туристи са стигнали рекордните 126 000 и са почти половината от всички.

Според експерти това се дължи на увеличените нискотарифни полети до морската столица, които стимулират градския и културен туризъм у нас. Чужденците, посетили богатите старини, не са организирани туристи от круизни кораби, които от година -две заради геополитическата обстановка не идват в Черно море, нито са ол инклузивните почитатели на слънчеви и морски бани, а са предимно екскурзианти.

Във Варна функционират 6 музея, регистрирани по Закона за културното наследство. Общият персонал в тях през миналата година е 294 души, като е намалял с близо 10% в сравнение с предходната.

Действащите 3 театъра са направили 807 представления, като посещаемостта бележи ръст от близо 25%. През 2018 г. в област Варна са изнесени 303 концерта, от които най-много са естрадните-119, посетени от 57 хиляди фенове. 27 рецитала на художественото слово са били посетени от 2150 зрители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони