С 11 млн. лв. учим на родолюбие българчетата в чужбина

Електронното обучение е начин да се набират повече деца

Малко над 11 млн. лева е отпуснало българското правителство за неделните училища в чужбина. 205 от школата зад граница са получили по средно 54 000 лева от общата сума от 11 105 438 лева, с която да съхранят българския език и родолюбие.

Само в Испания те са 50 и ги посещават 3500 деца. Близо 2 милиона лева от бюджета на МОН се отделят за обучението и дейностите по фолклор и родолюбие за училищата в Испания тази година. Това отчетоха от ведомството, след като министърът на образованието и науката Красимир Вълчев взе участие на конференция в Малага за развитието на българските неделни училища. Форумът бе организиран от Асоциация “Малага-България” и събра представители на училища от Великобритания, Канада, Австрия, Германия, Кипър, Украйна и Испания.

Основна тема на разговорите бяха възможностите за електронно обучение по български. Министър Вълчев посочи, че това е начин за разширяване на обхвата на учениците. В тази връзка се предвижда и обучение на учителите, което ще им позволи да подготвят по-добре учениците за сертифициране на компетентностите им по “Български език и литература” по общата европейска езикова рамка.

Според Вълчев е важно чрез езика, традициите и културата да се съхрани обичта към България. Това е особено полезно за родените в друга държава. Затова и МОН подпомага както обучението по роден език, история и география, така и часовете по родолюбие, свързани със съхраняване на националната идентичност.

Неделните училища, които увеличават броя на учениците в друго населено място, ще могат да откриват обучения на втори и трети адрес, както и да получават допълнителни средства от българската държава, се разбра от форума.

Подготовка на кандидат-студенти за прием в български висши училища по български език и литература, по история и география на България, също е част от мерките, набелязани по време на конференцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование