С 1,2 млн.лв. реконструират най-старата гимназия в България

Министерският съвет постанови да се отпуснат 1.1 млн.лв. за укрепване и реконструкция на Жълтото училище в Стария град в Пловдив, в чиято сграда в момента се помещава АМТИИ (Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство). Парите ще бъдат преведени именно на АМТИИ чрез бюджета на МОН (Министерството на образованието и науката). "Спасяването на Жълтото училище е национална кауза, в която бяхме подкрепени от Община Пловдив. ръководството на АМТИИ бе подкрепено от Община Пловдив.

Удовлетворени сме от решението на Министерския съвет и благодаря за подкрепата на председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и на кмета на Пловдив Иван Тотев.

След дълго ходене по мъките вече съм уверен, че Жълтото училище ще бъде бисер в ансамбъла на Стария град", коментира ректорът на АМТИИ професор-академик Милчо Василев. Според предварителните разчети на ръководството на АМТИИ укрепването на емблематичната сграда ще излезе около 1.2 млн.лв. Община Пловдив ще осигури от бюджета си 100 000 лв. и допълнителни средства за облагородяване на зоната около Жълтото училище, намиращо се на метри от уникалния Античен театър.

"Благодаря на МС, лично на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов за взетото решение. Но е важно не само за АМТИИ и Европейската столица на културата - Пловдив, но и за страната. Благодарение на финансирането за поколенията ще бъде съхранена сградата на първата гимназия по българските земи, създадена през 1868 година", коментира кметът Иван Тотев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование