С 1,2 млн.лв. реконструират най-старата гимназия в България

Министерският съвет постанови да се отпуснат 1.1 млн.лв. за укрепване и реконструкция на Жълтото училище в Стария град в Пловдив, в чиято сграда в момента се помещава АМТИИ (Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство). Парите ще бъдат преведени именно на АМТИИ чрез бюджета на МОН (Министерството на образованието и науката). “Спасяването на Жълтото училище е национална кауза, в която бяхме подкрепени от Община Пловдив. ръководството на АМТИИ бе подкрепено от Община Пловдив.

Удовлетворени сме от решението на Министерския съвет и благодаря за подкрепата на председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и на кмета на Пловдив Иван Тотев.

След дълго ходене по мъките вече съм уверен, че Жълтото училище ще бъде бисер в ансамбъла на Стария град”, коментира ректорът на АМТИИ професор-академик Милчо Василев. Според предварителните разчети на ръководството на АМТИИ укрепването на емблематичната сграда ще излезе около 1.2 млн.лв. Община Пловдив ще осигури от бюджета си 100 000 лв. и допълнителни средства за облагородяване на зоната около Жълтото училище, намиращо се на метри от уникалния Античен театър.

“Благодаря на МС, лично на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов за взетото решение. Но е важно не само за АМТИИ и Европейската столица на културата – Пловдив, но и за страната. Благодарение на финансирането за поколенията ще бъде съхранена сградата на първата гимназия по българските земи, създадена през 1868 година”, коментира кметът Иван Тотев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Как да вярваш на управляващи, кметове, журналисти и т.н. като лъжат дори за елементарни неща. Първата гимназия по тези земи е Априловската гимназия в Габрово – създадена през 1835 година.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.