На 22 август 2019 да почерпят

Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

С 18% поскъпва водата в София

С 18% ще поскъпне питейната вода в София през 2017 година. Това предвижда проект на решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който ще бъде разгледан този петък на открито заседание на държавния регулатор. В него е записано кубик вода, който в момента столичани плащат на цена от 1,82 лева с ДДС, да достигне 2,16 лева през настоящата година. Това е предложение за поскъпването на услугата с 18%, което е почти двойно по-ниско от предлаганото от концесионера „Софийска вода“ 32% повишаване на общата цена за доставяне, отвеждане и пречистване на водата, заложено в петгодишния бизнес план на дружеството. Компанията, която има сключен договор за концесия със Столичната община за 25 години, поиска питейната вода да поскъпне с 47% през 2018 г., с 57% през 2019 г., с 64% през 2020 г., а през 2021 г. – със 71%. Регулаторът е орязал поскъпването съответно до 18%, 27%, 35%, 41% и 47% за всяка от следващите пет години.
След откритото заседание на КЕВР в петък всички заинтересовани страни ще имат 2-седмичен срок за писмени становища по предложенията. След този период в средата на февруари регулаторът трябва да вземе свое окончателно решение, което влиза в сила в началото на следващия месец, което означава, че от месец март жителите на София ще плащат повече за питейна вода.
От доклада на комисията относно бизнес плана на „Софийска вода“ става ясно още, че концесионерът трябва да намали общите загуби във водоснабдителната си мрежа до миналогодишните над 53% до 51,92% през 2017 г. и до 38,72% през 2021 г. Това ще стане с общо одобрени инвестиции за целия период от 194 млн. лв.
Загубите на вода по мрежата на ВиК дружествата продължава да е най-големият проблем в сектора. За притеснителните мащаби на проблема стана ясно от стенограма от закрито заседание на КЕВР, за която „Труд“ писа. Шампион“ в тази посока е ВиК Добрич, където загубите надхвърлят 84%. Загубите във ВиК Сливен са 82,3%, а във ВиК Шумен надхвърлят 80%. Като цяло най-ниски загуби отчита ВиК Русе почти 42%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.