С 18% поскъпва водата в София

С 18% ще поскъпне питейната вода в София през 2017 година. Това предвижда проект на решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който ще бъде разгледан този петък на открито заседание на държавния регулатор. В него е записано кубик вода, който в момента столичани плащат на цена от 1,82 лева с ДДС, да достигне 2,16 лева през настоящата година. Това е предложение за поскъпването на услугата с 18%, което е почти двойно по-ниско от предлаганото от концесионера "Софийска вода" 32% повишаване на общата цена за доставяне, отвеждане и пречистване на водата, заложено в петгодишния бизнес план на дружеството. Компанията, която има сключен договор за концесия със Столичната община за 25 години, поиска питейната вода да поскъпне с 47% през 2018 г., с 57% през 2019 г., с 64% през 2020 г., а през 2021 г. - със 71%. Регулаторът е орязал поскъпването съответно до 18%, 27%, 35%, 41% и 47% за всяка от следващите пет години.

След откритото заседание на КЕВР в петък всички заинтересовани страни ще имат 2-седмичен срок за писмени становища по предложенията. След този период в средата на февруари регулаторът трябва да вземе свое окончателно решение, което влиза в сила в началото на следващия месец, което означава, че от месец март жителите на София ще плащат повече за питейна вода.

От доклада на комисията относно бизнес плана на "Софийска вода" става ясно още, че концесионерът трябва да намали общите загуби във водоснабдителната си мрежа до миналогодишните над 53% до 51,92% през 2017 г. и до 38,72% през 2021 г. Това ще стане с общо одобрени инвестиции за целия период от 194 млн. лв.

Загубите на вода по мрежата на ВиК дружествата продължава да е най-големият проблем в сектора. За притеснителните мащаби на проблема стана ясно от стенограма от закрито заседание на КЕВР, за която „Труд“ писа. Шампион“ в тази посока е ВиК Добрич, където загубите надхвърлят 84%. Загубите във ВиК Сливен са 82,3%, а във ВиК Шумен надхвърлят 80%. Като цяло най-ниски загуби отчита ВиК Русе - почти 42%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България