На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

С 18% поскъпва водата в София

С 18% ще поскъпне питейната вода в София през 2017 година. Това предвижда проект на решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който ще бъде разгледан този петък на открито заседание на държавния регулатор. В него е записано кубик вода, който в момента столичани плащат на цена от 1,82 лева с ДДС, да достигне 2,16 лева през настоящата година. Това е предложение за поскъпването на услугата с 18%, което е почти двойно по-ниско от предлаганото от концесионера “Софийска вода” 32% повишаване на общата цена за доставяне, отвеждане и пречистване на водата, заложено в петгодишния бизнес план на дружеството. Компанията, която има сключен договор за концесия със Столичната община за 25 години, поиска питейната вода да поскъпне с 47% през 2018 г., с 57% през 2019 г., с 64% през 2020 г., а през 2021 г. – със 71%. Регулаторът е орязал поскъпването съответно до 18%, 27%, 35%, 41% и 47% за всяка от следващите пет години.
След откритото заседание на КЕВР в петък всички заинтересовани страни ще имат 2-седмичен срок за писмени становища по предложенията. След този период в средата на февруари регулаторът трябва да вземе свое окончателно решение, което влиза в сила в началото на следващия месец, което означава, че от месец март жителите на София ще плащат повече за питейна вода.
От доклада на комисията относно бизнес плана на “Софийска вода” става ясно още, че концесионерът трябва да намали общите загуби във водоснабдителната си мрежа до миналогодишните над 53% до 51,92% през 2017 г. и до 38,72% през 2021 г. Това ще стане с общо одобрени инвестиции за целия период от 194 млн. лв.
Загубите на вода по мрежата на ВиК дружествата продължава да е най-големият проблем в сектора. За притеснителните мащаби на проблема стана ясно от стенограма от закрито заседание на КЕВР, за която „Труд“ писа. Шампион“ в тази посока е ВиК Добрич, където загубите надхвърлят 84%. Загубите във ВиК Сливен са 82,3%, а във ВиК Шумен надхвърлят 80%. Като цяло най-ниски загуби отчита ВиК Русе почти 42%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.