С 21 топовни салюта откриват пристанище Варна преди 112 години

Церемонията е на 18 май 1906 г. на имения ден на княз Фердинанд I

На 18 май пристанище Варна отбелязва 112 години от създаването си.На официална церемония на този ден през далечната 1906 г. гърмят 21 топовни салюта от чуждестранни военни параходи и бреговата артилерия. Княз Фердинанд I пристига за тържеството на борда на крайцера"Надежда", припомниха от пресцентъра на порта. Денят – 18 май, не е избран случайно – тогава е именният ден на княза. 23 военни и граждански парахода се включват в откриването. Има кораби от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот и над 300 официални гости.

В началото на 1895 г. е проведен търг за строителството на пристанище Варна. Градежът е оценен на 8 290 385 лева, които са осигурени от правителството.

На търга участват фирми от Хамбург, Париж и българското дружество „Михайловски и Хайрабедиян“. Родната фирма е избрана след като предлага 16,5% намаление от първоначалната тръжна цена или 6 922 472 златни лева.На 7 февруари е сключен договор, с който се дава начало на строителството. До 1899 година фирмата-изпълнител претърпява сериозни сътресения - след две зимни бури, които повреждат плавателния й състав и съоръжения.„Михайловски и Хайрабедиян“ почти фалира. Строителството се прехвърля на новосъздадено анонимно дружество, в което главните акционери са участниците в първото предприятие.

С учредителен протокол се поставя началото на „Безименно акционерно дружество за направа на Варненското пристанище“, което довежда проекта до успешно завършване през 1906 година.

Тържествата за годишнината на пристанището ще бъдат най-вероятно другия месец, когато приключат строителните работи и изграждане на новите съоръжения в откритата атрактивна зона на брега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България