С 3 млн. лв. подобряват образователната среда в Горна Оряховица

Близо 3 млн. лв. ще бъдат инвестирани в ремонт на две детски градини и едно училище в Горна Оряховица. Обновяването на сградите е по проект „Подобряване на образователната среда в града", който се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Проектът бе представен на среща с медиите от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Йорданка Кушева и ръководителят на екипа инж. Ивайло Обрешков.

Стойността на проекта е 2 925 837 лв. 2 472 762 лв.е съфинансирането от Европейски фонд за регионално развитие, което е 85 % от безвъзмездната финансова помощ. Съфинансирането от националния бюджет е в размер на 436 369 лв., възлизащо на 15 на сто от безвъзмездната финансова помощ, а съфинансирането от бюджета на Община Горна Оряховица е в размер на 16 705 лв.

Проектът включва основни ремонти и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградите на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ДГ „Бодра смяна” и ДГ „Елена Грънчарова”. Материалната база в училището и двете детски градини е остаряла и силно амортизирана, тъй като от създаването им  не е правен основен ремонт, а само частични ремонтни дейности. Ще бъде направена топлоизолация на стените и таваните, подмяна на дограмата, ремонт на ВиК и ел. инсталациите. Ще се ремонтират покривите на двете детски градини. По проекта ще се финансира закупуване и доставка на необходимо оборудване и обзавеждане. С обновяването и модернизирането на учебното и детските заведения ще се подобри образователната и работната среда на 185 ученици, 283 деца от детските градини и на общо 74 души персонал.

„Организацията за протичане на ремонтните дейности вече е направена”, обясни инж. Добромир Добрев. „С реализирането на дейностите по проекта ще бъдат спестени над 60 процента от разходите за топлоенергия”, уточни ръководителят на проекта инж. Ивайло Обрешков.

Първо ще започнат дейностите в ДГ „Бодра смяна”, а в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” работата по проекта ще стартира през втория учебен срок, когато учениците ще бъдат преместени в друго училище, обясни още кметът. През летните месеци ще стартира и ремонтът в ДГ „Елена Грънчарова”.

До 2019 година ще има ремонт и на ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, ДГ „Божур” и ДГ „Детски свят”, с което ще приключат ремонтните дейности по всички детски и учебни заведения в Горна Оряховица. „Така те ще бъдат с равен старт като материална база и учениците ще могат да избират къде да учат не на тази база, а преценявайки качеството на подготовката, която съответното учебно заведение предлага”, каза още инж. Добромир Добрев.

„Община Горна Оряховица е първа от общините, които са бенефициенти по ОП „Региони в растеж” 2014-20202, която ще започне реализацията на своята инвестиционна програма. В следващите дни предстои подписване на договор с изпълнител по проекта за образователната среда. Надяваме се и до края на годината да започне реализация по самия проект. С него завършваме един цикъл, който започнахме през първия ми мандат, за подобряване на енергийната ефективност в учебните и детските заведения в Горна Оряховица и изграждане на достъпната среда”, обясни инж. Добромир Добрев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони