Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

С 3 млн. лв. подобряват образователната среда в Горна Оряховица

Снимка: Архив

Близо 3 млн. лв. ще бъдат инвестирани в ремонт на две детски градини и едно училище в Горна Оряховица. Обновяването на сградите е по проект „Подобряване на образователната среда в града“, който се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Проектът бе представен на среща с медиите от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Йорданка Кушева и ръководителят на екипа инж. Ивайло Обрешков.

Стойността на проекта е 2 925 837 лв. 2 472 762 лв.е съфинансирането от Европейски фонд за регионално развитие, което е 85 % от безвъзмездната финансова помощ. Съфинансирането от националния бюджет е в размер на 436 369 лв., възлизащо на 15 на сто от безвъзмездната финансова помощ, а съфинансирането от бюджета на Община Горна Оряховица е в размер на 16 705 лв.

Проектът включва основни ремонти и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградите на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ДГ „Бодра смяна” и ДГ „Елена Грънчарова”. Материалната база в училището и двете детски градини е остаряла и силно амортизирана, тъй като от създаването им  не е правен основен ремонт, а само частични ремонтни дейности. Ще бъде направена топлоизолация на стените и таваните, подмяна на дограмата, ремонт на ВиК и ел. инсталациите. Ще се ремонтират покривите на двете детски градини. По проекта ще се финансира закупуване и доставка на необходимо оборудване и обзавеждане. С обновяването и модернизирането на учебното и детските заведения ще се подобри образователната и работната среда на 185 ученици, 283 деца от детските градини и на общо 74 души персонал.

„Организацията за протичане на ремонтните дейности вече е направена”, обясни инж. Добромир Добрев. „С реализирането на дейностите по проекта ще бъдат спестени над 60 процента от разходите за топлоенергия”, уточни ръководителят на проекта инж. Ивайло Обрешков.
Първо ще започнат дейностите в ДГ „Бодра смяна”, а в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” работата по проекта ще стартира през втория учебен срок, когато учениците ще бъдат преместени в друго училище, обясни още кметът. През летните месеци ще стартира и ремонтът в ДГ „Елена Грънчарова”.

До 2019 година ще има ремонт и на ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, ДГ „Божур” и ДГ „Детски свят”, с което ще приключат ремонтните дейности по всички детски и учебни заведения в Горна Оряховица. „Така те ще бъдат с равен старт като материална база и учениците ще могат да избират къде да учат не на тази база, а преценявайки качеството на подготовката, която съответното учебно заведение предлага”, каза още инж. Добромир Добрев.

„Община Горна Оряховица е първа от общините, които са бенефициенти по ОП „Региони в растеж” 2014-20202, която ще започне реализацията на своята инвестиционна програма. В следващите дни предстои подписване на договор с изпълнител по проекта за образователната среда. Надяваме се и до края на годината да започне реализация по самия проект. С него завършваме един цикъл, който започнахме през първия ми мандат, за подобряване на енергийната ефективност в учебните и детските заведения в Горна Оряховица и изграждане на достъпната среда”, обясни инж. Добромир Добрев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.