Полицията хвана “муле” на телефонни измамници в София

Верижна катастрофа с шест автомобила при тунела на „Люлин”

Цвета Караянчева в Брюксел: ЕС ще спечели от присъединяването на максимален брой държави към еврото

Верижна катастрофа с участието на багер във Варна

Пиян водач блъсна жена на пешеходна пътека в Пловдив

Делио Роси претърпя инцидент, счупи си ръката

Откриха останките на катастрофиралия ирански самолет

Ученици подпалиха бивше училище с фасове

Отложиха делото по жалба на предполагаемия терорист от ИДИЛ

Синоптичката Нора Шопова: Няма да ме видите гола!

17-годишно момче е паднало от третия етаж на социален комплекс в Роман

Лъжица с размери за Гинес ще рекламира механите в Банско

Отложиха избора за председател на Софийския градски съд

Комисията по досиетата представя във ВТУ сборник от поредицата „Из архивите на Държавна сигурност“

Банско с участие на Международното туристическо изложение в Тел Авив и в София

С 30% по-скъп е животът в София 750 лева на месец нужни за издръжка на човек в столицата

2301 лева на месец са необходими на четиричленно семейство от двама възрастни и две деца за нормален живот в страната, според изследване на КНСБ. За София-град сумата е 3003 лв. Снимка БУЛФОТО

С 30% по-скъп е животът в София в сравнение с останалата част от страната. 750,83 лева на месец са необходими за издръжката на човек от четиричленно домакинство в столицата, при 575,28 лева средно за България. Това показват данни от изследване на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ. Профсъюзите представиха за първи път методика за изчисляване на издръжката на живота в София-столица.

От КНСБ пресмятат, че за да живее нормално едно семейство в България и да посреща основни потребности, свързани с изхранване, здравеопазване и образование, през третото тримесечие на годината са необходими общо 2301 лева на месец. Ако живее в София обаче на четиричленно домакинство от двама родители и две деца са му нужни не по-малко от 3003,32 лева на месец.

“По-високият размер се дължи на по-различната структура на потребление – наеми, транспорт, отопление, услуги. Следователно брутната работна заплата за 2-ма работещи с 2 деца в столицата трябва да е не по-ниска от 1924 лева, за да се осигурят необходими средства за издръжка на живота”, уточняват от синдиката.
Преди дни НСИ обяви, че средната заплата в София-град към края на септември е 1427 лева, която е с повече от 20% по-ниска от необходимата сума.

“Под издръжката на живота остават 75% от домакинствата в България или общо 5,4 млн. души”, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него 30% от семействата са с общ доход на човек под официалната линия на бедност, която през 2017 година е 314 лева.

От началото на годината тримесечните темпове на издръжката на живота отбелязва плавно нарастване и в края на трето тримесечие ръстът достига до 2,9% на годишна база. Основен принос за повишението имат хранителните стоки с ръст от 4,4% на годишна база.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. Очаквайте до два месеца да стане 40% по-скъпо, защото търговците само туй чакат – да научат, че някъде имало повече пари!

 2. Време е да се увеличи цената на метрото, паркингите, данъците и най вече – пенсионната възраст.
  Като в демокрациите.

 3. Моята баба е с 267 лева пенсия. За какви 575.28 минимални лева говорим? Кога ще ги достигне тя? Как да живее с пенсията си в България? За “демокрация” и дума да не става.

  1. Гласувало ли е бабето за луканов?
   Гласувало ли е бабето за желю?
   Е затова има 260 лв. пенсия. Тъжно, но факт.

 4. А ако не е гласувало и пак получава даже 240 лв, тогава какво? Повечето от нашите познати пенсионери не гласуват..та сигурно затова пенсийките им са смешно малки. Много е вероятно разните пенсионни фондове да са окрадени от определени мафиозии, поддържани от правит. рушителството. Почти няма парета в пенсионните фондове, всичко окрадено, та затуй грозното тлъсто лиле излезе с предложението да не се плащат даже и по 200 лв пенсийки, а гурбетчиите като нас да пращаме пари на пенсионерите в България. Или ние да покриваме окрадените от тях пари:)) Хитро измислено нали? И за какво ни е икономика – европа дава по разни европрограмки, гурбетчиите дават за пенсии:))) хахаха гуууд лайф нали политиханци..От всякъде взимаш, дават ти, нищо не правиш, лежиш по корем, лапаш и живееш даже луксозно??? Нали една шефкиня на частен пенсионен фонд получаваше заплата от порядъка над 200 хил. годишно + разни пенсионни бонусчета и не по 30-40 лв. Къде го има това? Никъде, ще каже някой наивник:)))

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.