С 30 000 лв. община Пловдив отстранява дефекти на Римския стадион и подовото покритие на Античния театър

С 30 000 лв. от общинския бюджет градската управа в Пловдив ще отстрани дефекти в климатичната система на Римския стадион и подовото покритие на Античния театър, от което пропищяха балетистите и музикантите от Държавната опера под тепетата по време на спектаклите от афиша на фестивала „Opera Open 2017”.

Нужните средства ще бъдат гласувани на предстоящата на 11 юли (вторник) сесия на местния парламент по предложение на кмета Иван Тотев въз основа на докладни на директора на Общински институт „Старинен Пловдив” Минко Кафтански.

От тях става ясно, че 11 400 лв. са необходими за отстраняването на дефекти, допуснати при техническата профилактика на климатичната система на Римския стадион. 18 290 лв. пък са нужни за закупуването на ново допълнително подово покритие, което ще е подвижно и ще се поставя само при необходимост върху дърволекса, с който е изградена сцената на Античния театър. Според Кафтански дърволексът създавал неудобства и проблеми при провеждането на определени събития и най-вече за балетни и танцови спектакли, сцената ставала хлъзгава, а и нямало как да се закрепят декорите.

Други 240 000 лв. от бюджета на Община Пловдив за 2017 г. ще бъдат отпуснати по искане нашефа на дирекция „Обществени поръчки” за неотложни аварийно-укрепителни дейности по подпорната стена на т.нар. Жълто училище в Стария град, в което в момента се помещава АМТИИ (Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство).

Допълнителен бонус от 15 000 лв. ще бъде отпуснат на местните спортни клубове, с които парите за тях от общинския бюджет на Пловдив ще достигнат до 1 114 500 лв. Две стипендии по 2250 лева или общо 4500 лв. от бюджет-2017 ще се отпуснат на двамата победители от 30 кандидати за участие през месец август в международния космически лагер Spase Camp Turkey, създаден от НАСА в град Измир. Субсидията се предоставя на Образцова математическа гимназия "Академик Кирил Попов", където учат победителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България