С 300 000 лева ще се увеличат планираните приходи от имотния данък в Сливен

С 300 000 лева се очаква да се увеличат заложените постъпления от данъка върху недвижимото имущество в община Сливен. Това бе една от причините кметът Стефан Радев да поиска промяна в приетия за тази година местен бюджет, която бе гласувана на заседание на местния парламент.

Причина за промяната е влязла в сила нова алинея на чл.25 от Закона за местните данъци и такси, според която лицата, декларирали повече от едно основно жилище, ще ползват преференции само за него. За всяко следващо данъкът ще е в пълен размер, без предвидената в закона отстъпка в размер на 50 на сто от размера на данъка за основно жилище или от 75 на сто, ако собственикът е с намалена трудоспособност.

Заложените в бюджета за 2019 г. приходи от имуществени и други данъци са в размер на 12,3 млн.лева. От тях, очакваните приходи от имотния данък са за 5,7 млн.лева или като планираното в предходната година. Към тази сума бяха добавени и очакваните 300 хил.лева допълнителни постъпления заради влезлите в сила от 1 януари т.г. законови промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България